Pátek, 29. března 2024

Teplo nad energií

Teplo nad energií
ČSSD kritizuje ministra Bursíka za krácení dotací EU obcím na výrobu elektřiny.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) dává, pokud jde o čerpání prostředků ze strukturálních fondů EU, přednost vyšším dotacím do výroby tepla a zateplení než do investic na získávání energie z obnovitelných zdrojů. Vyplývá to z červnového rozhodnutí ministra Martina Bursíka (SZ) o tom, že obce dostanou pouze 20 % dotací eurounijních peněz na investice do obnovitelných zdrojů. Každý správce operačního programu, tedy šéf resortu, může v rámci tzv. implementačního dokumentu určit poměr unijní a národní dotace.

Bursíkův verdikt ostře kritizuje stínový ministr životního prostředí ČSSD Petr Petržílek. Uvedený limit dokonce nazval "Bursíkovou antidotací". Podle něj zvítězila stavební lobby, provozující zateplení. Petržílek tvrdí, že po snížení z původních, maximálních 85 % dotací na 20 % se nebudou chtít střední a menší obce do zelené energie pustit, neboť návratnost se oproti očekávání prodlouží na dvojnásobek, na 8-10 let. Nemluvě o tom, že chystané vládní úspory mají obcím prostředky ze státního rozpočtu krátit. Zároveň Petržílek zpochybňuje možnost splnění indikativního národního cíle, aby v roce 2010 pocházelo 8 % elektřiny z obnovitelných zdrojů.

VĚC JE SLOŽITĚJŠÍ, ohrazuje se Ministerstvo životního prostředí. Český operační program životního prostředí (OPŽP) může dostat z evropských strukturálních fondů pět miliard eur, tedy asi 140 miliard korun. Má sedm podtitulů, mezi nimi podporu výroby obnovitelné energie. Právě tady přichází ke slovu správce operačního programu - MŽP. To v rámci zpřesňujících materiálů, např. implementačního dokumentu, podrobněji rozpracovává využití eurounijních peněz.

A zatímco například v oblasti výroby tepla a zateplení se částky na jednotlivé projekty mohou teoreticky dostat až na 85 % dotací z evropských fondů, v případě výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů to možné není, argumentuje ředitel odboru energetiky a dopravy MŽP Jaroslav Kubín při odůvodnění Bursíkova postoje.

Důvodem jsou nařízení EU, která střeží, aby žádný účastník trhu nebyl zvýhodněn formou veřejné podpory. Z toho vyplývá snížení některých veřejných dotací na 40-45 procent. Další unijní direktiva EU pak mluví o tom, že projekty generující příjmy - což je tento případ - musí podléhat finanční analýze. Podle ní se má výše dotace stanovit individuálně.

MŽP takto vzalo v potaz skutečnost, že dnes jsou investice do výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů dotovány výkupní cenou elektřiny podle zákona č. 180/2005 Sb., s garancí návratnosti 15 let. V současnosti tato "veřejná podpora" z národních zdrojů má vliv na zvýšení ceny elektřiny na úrovni 1-2 haléře na kilowatthodinu. S následnou podporou 20 procent z evropských fondů do investic to proto považuje MŽP za dostatečné.

AUTOR: JIŘÍ KOUDA
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů