Pátek, 19. dubna 2024

Sedlčanští třídí odpad lépe, ve městě je víc nádob

Sedlčanští třídí odpad lépe, ve městě je víc nádob

SEDLČANY - Třídění odpadů se v Sedlčanech výrazně zvyšuje. Svědčí o tom i čísla, která mají technické služby k dispozici za poslední čtyři roky. Sběr plastu se loni oproti roku 2003 zdvojnásobil, papíru dokonce zečtyřnásobil, televizorů či starých monitorů ztrojnásobil.

K tomuto trendu přispívá především rozšiřování sítě nádob na tříděné odpady. V současné době je v samotných Sedlčanech 25 takzvaných hnízd se zvony na papír, plast a sklo a v okolních osadách, které spadají pod sedlčanskou radnici, jsou kromě zvonů i barevné popelnice o objemu 240 litrů,“ uvedla Miroslava Jeřábková z technických služeb.

Cena zvonů je daná jejich velikostí a pohybuje se mezi dvanácti a patnácti tisíci korunami. Jejich počet se pravidelně zvyšuje, ročně přibývá jedno až dvě další místa. „Navíc brzy dojde k rozšíření o zvony na Tetra-pack, tedy nápojový karton. V rámci projektu Středočeského kraje a společnosti Eko-kom by Sedlčany měly získat pět těchto nádob. Ty budou doplněny o další a rozmístěny po městě,“ podotkla Miroslava Jeřábková.

Druhou příčinu zvyšování sběru vytříděných složek odpadů, včetně těch nebezpečných a elektrozařízení, představuje vybudování sběrného dvora v Sedlčanech. Ten se nachází v areálu technických služeb a o jeho služby je mezi občany celého Sedlčanska velký zájem.

„Disciplína lidí se postupně zlepšuje. Samozřejmě se ve zvonech na vytříděné složky objevuje i komunální odpad, který tam nepatří, ale doufáme, že se nakonec naučí třídit maximum občanů. Asi nejvíce se jejich chování zlepšilo u nebezpečných odpadů a elektrozařízení, která v minulosti často končila u brány na skládku v Kosově Hoře. Teď končí tam, kde mají, tedy ve sběrném dvoře,“ doplnila pracovnice technických služeb.

Obyvatelé se nemusí bát, že by se separovaný odpad dále nezpracovával. Plast pracovníci technických služeb lisují a slisované balíky směsného plastu jsou odváženy do provozovny firmy Recifa do Dolních Hbit. Důvodem pro lisování je snížení nákladů na odvoz, volně ložený plast je velice lehký a převeze se ho jen malé množství. Po slisování se náklady na dopravu sníží až čtyřikrát.

Papír odvážíme také do Dolních Hbit a sklo do AMT Příbram, kde je dále tříděno. Nebezpečné složky odpadu jsou předávány několika firmám – akumulátory Kovohutím Příbram, barvy či oleje firmě AHV Praha a elektrozařízení smluvním partnerům systémů Asekol, Elektrowin a Ekolamp,“ uzavřela Miroslava Jeřábková.


 Karel Souček

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů