Čtvrtek, 25. dubna 2024

Na letišti v Ruzyni se staví, lidem vadí hluk!

Na letišti v Ruzyni se staví, lidem vadí hluk!

Hlavní ranvej pražského letiště je letos už potřetí znovu uzavřená. Letadla teď znovu využívají vedlejší dráhu a létají přes obytné části Prahy. Lidem vadí zvýšený hluk. Letiště ale slibuje, že jde o letošní poslední plánovanou úpravu. Při přeletu velkých dopravních letadel ukazuje přístroj na měření hluku 70 decibelů. O deset víc, než povoluje norma. Jak TV Nova řekla mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí, provoz je teď odkloněn na vedlejší dráhu.

Stavba se protahuje

Na ranvej přitom byli dělníci letos už dvakrát. Poprvé v dubnu při plánované údržbě, kdy na část dráhy nanášeli protiskluzovou vrstvu. Podruhé pak v červnu při mimořádné opravě. Na ranveji se totiž objevily pukliny.

Teď chce letiště úpravu dokončit. Vrstvu na celou dráhu prý nemohli dělníci nanést už v dubnu při plánované údržbě, protože nebyly ideální klimatické podmínky. Teď už ale lidem pomalu dochází trpělivost. Nelíbí se jim to, protože pravidelná údržba dráhy probíhá vždy dvakrát do roka, na jaře a na podzim. Stížnosti na hluk letadel se množí.

K omezení letů nedojde

I přes zavření hlavní dráhy by nemělo dojít k žádnému velkému omezení letů. Změn si prý nevšimnou ani cestující. To nám potvrdil i mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma.

Hlavní ranvej bude nyní zavřená na tři týdny. Letiště za celkové úpravy zaplatí 57 milionů korun.

Zdroj: www.nova.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů