Pátek, 29. března 2024

Prázdninová škola ochrany krajiny

Prázdninová škola ochrany krajiny

Ve dnech 4. - 12. srpna 2007 se koná v Hostětíně druhý běh Letní školy ochrany krajiny [1]. Třicet jeho účastníků se nejen vzdělává v jednotlivých oborech ochrany přírody, ale i pomáhá s údržbou v obci Hostětín a v okolí vzdělávacího střediska. Základní program je doplněn řízenými diskusemi na vyžádaná témata, hrami a pobytem v přírodě Bílých Karpat.

Vzdělávací prázdninová akce Letní škola ochrany krajiny je financovaná Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a Zlínským krajem v rámci projektu „Zelená pro Zlínský kraj – environmentální vzdělávání jako cesta k udržitelnému rozvoji“. Tyto finanční prostředky umožňují sestavit vzdělávací program zastoupený z odborníků působících v ochraně přírody v Bílých Karpatech: např. Jiří Němec (vedoucí Správy CHKO Bílé Karpaty), Mojmír Vlašín (zoolog ZO ČSOP Veronica), Ivo Kunc (pracovník odboru životního prostředí Magistrátu města Zlína). Lektorské zázemí doplňují zkušenosti praktiků: např. manželé Kavkovi (ekologičtí zemědělci hospodařící na Vyškovci), Vladimír Jál (ornitolog), pracovníci Centra Veronica Hostětín prezentující modelové ekologické projekty v obci Hostětín [2].

Mezi účastníky letní školy lze potkat členy ekologických občanských sdružení, studenty vysokých škol oborů ochrany přírody, ale především lidi mladšího středního věku, kteří takto tráví aktivní dovolenou.

Pozvánka pro média aneb vhodné časy pro osobní návštěvu: pátek 10. srpna 10-12 h. – výroba ptačích budek, teorie a praxe 14-18 h. – přednáška obojživelníci a hadi v Bílých Karpatech (lektor Mojmír Vlašín), procházka do přírody v okolí Hostětína

Bližší informace: Věra Pospíšilíková, vera.pospisilikova@veronica.cz, 572 641 855, www.hostetin.veronica.cz

Hostětín, 9. srpna 2007

 

[1] První část Letní školy ochrany krajiny se konala v termínu 7.-15. července.

[2] Obec Hostětín (230 obyvatel) leží na úpatí Bílých Karpat mezi Bojkovicemi a Slavičínem. Území patří do Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, která byla v roce 1996 zařazena i mezi Biosferické rezervace UNESCO.

Již léta Hostětín funguje jako faktické centrum modelových ekologických projektů pro venkov - rok od roku roste počet návštěvníků, kteří sem zamíří za ekologickými projekty. Hostětínskými lákadly jsou první kořenová čistírna odpadních vod v regionu, restaurovaná sušírna ovoce, solární kolektory, výtopna spalující dřevní štěpku, na níž jsou napojeny téměř všechny domácnosti ve vsi, moštárna zajišťující využití úrody jablek ze širokého okolí, užití slámy coby tepelné izolace, začlenění dřevěných soch do krajiny a nově též úsporné a minimálně rušící veřejné osvětlení. Tyto projekty jsou vždy dílem několika partnerů, jejich nositelem je většinou obec Hostětín nebo Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Veronica. Co chybělo, bylo školící zázemí, kde by se o výše jmenovaných projektech dalo hovořit bez ohledu na počasí, pořádat semináře, zkoumat a monitorovat výsledky projektů, sdílet zkušenosti nebo si prohlížet dokumenty. Popsaný vzdělávací program dostal v ZO ČSOP Veronica jméno Centrum modelových ekologických projektů pro venkov.

Požadavkem na novou budovu bylo získat přednáškový (společenský) sál, kuchyni, kancelář s knihovnou a ubytovnu a zároveň docílit tzv. pasivního standardu – energeticky velmi úsporná budova, souladu s možnostmi pozemku a okolními budovami a navíc demonstrovat různé stavební a provozní technologie pro udržitelné stavění. Vzdělávací středisko vyhovující těmto požadavkům bylo vystavěno během 7 měsíců roku 2006. Autorem architektonického návrhu byl Rakušan Georg W. Reinberg. Generálním projektantem stavby byl Ivo Stolek. Budovu vystavěla Skanska CZ a.s. a předala ji k užívání veřejnosti v listopadu 2006. Více na www.hostetin.veronica.cz.

[3] Pořadatelem Letní školy ochrany krajiny je Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Veronica, která má v obci Hostětín detašované pracoviště sídlící v budově vzdělávacího střediska centrum Veronica Hostětín.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů