Sobota, 20. dubna 2024

Silný déšť v Česku: Voda ve sklepích i ve stanici metra

Silný déšť v Česku: Voda ve sklepích i ve stanici metra
Českou republiku během čtvrtka zasáhly přívalové deště. Vestibul stanice metra Hloubětín na trase B pražského metra zaplavila dešťová voda. "Bylo tam asi půl metru vody," řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru Vít Pernica. Vodní přívaly trápí obyvatele dalších evropských zemí.

K tématu: V Evropě kvůli prudkým dešťům povodňová pohotovost

Odpolední prudký déšť zaplavil v metropoli stanici metra Hloubětín, která musela být na více než hodinu uzavřena. Potvrdil to mluvčí dopravního podniku Ondřej Pečený. Ve vestibulu bylo asi půl metru vody, museli ji odčerpat hasiči. Jinde po Praze hasiči kvůli silnému dešti zatím zasahovat nemuseli.

"Povrchová voda se dostala do vestibulu," řekl Pečený. Vlaky stanicí, která byl od 15.00 uzavřena, jenom projížděly. Dopravní podnik totiž musel uzavřít eskalátory, aby je voda nepoškodila. "Kanalizace v okolí nebyla schopna odvést vodu," dodal Pečený. Voda byla podle mluvčího jen ve vestibulu, stanice je jinak v pořádku.

Na Plzeňsku zatopil déšť sklepy

Prudký déšť, který se navečer přehnal nad Plzeňským krajem, způsobil na několika místech lidem problémy. Hasiči vyjížděli asi k 15 případům, zejména k zatopeným sklepům a zahradám. Na několika místech také odstraňovali spadlé stromy. Sdělil to mluvčí hasičů František Vaško. Lépe je na tom Karlovarský kraj, kde přívalové deště zatím zasáhly jen několik málo lokalit.

Počasí působilo škody hlavně na Plzeňsku, nejvíce postižené jsou zřejmě obce Pakoslav a Čerňovice. Voda se zde valila přes náves a dostala se do několika sklepů, jeden z nich zatopila až do metrové výšky. Jinde voda částečně podemlela roh domu, takže lidé museli budovu opustit. U Rozněvic spadané stromy zablokovaly osobní automobil, nikomu se ale nic nestalo.

Hasiči zasahovali také v Blovicích na jižním Plzeňsku, kde se voda dostala do kotelny, vyjížděli i do Vrčně, Štěnovic a Nýřan. U Nové Vsi a Branky na Tachovsku spadly na silnici stromy.

Hasiči z Karlovarska vyjížděli po 18:00 ke třem případům čerpání vody na Chebsku. V Sokolově v té době nespadla ještě ani kapka vody. "Chebsko bývá v podobných případech počasí zasaženo nejvíc," řekl mluvčí krajských hasičů František Petr. Prudké přeháňky se objevily například ve Františkových Lázních, Trstenicích, naposled byli hasiči povoláni do Hranic u Aše.

Meteorologové vydali kvůli bouřkám výstrahu

Před silnými bouřkami s intenzivními dešti varovali meteorologové, kteří dokonce vydali výstrahu platnou pro celé území ČR vyjma Vysočiny a Jihomoravského kraje s tím, že bouřky ochabnou k večeru. Uvedli, že v důsledku přívalových srážek se mohou krátkodobě vylít z břehů malé toky, voda v některých lokalitách může zatopit sklepy či garáže a poškozeny mohou být i níže položené byty a cesty.

Pršet by mělo také v pátek a o víkendu. Ochlazení doprovázené dešti tak zřejmě ukončí vlnu veder a sucha.

Pražské metro je v současnosti lépe chráněno před velkou vodou než v roce 2002. Před pěti lety vyřadila povodeň z provozu asi polovinu z pěti desítek stanic, šestnáct z nich zcela nebo částečně zaplavila. 

Přívaly vody komplikovaly život i lázeňským domům ve Františkových Lázních. Některé musely odstavit kuchyně a zajistit pro hosty jídlo jinak. V Dolním Rychnově na Sokolovsku zase voda zatopila voliéry chovatele ptactva. Celkově ale zřejmě nebudou škody vysoké. "Zatopených sklepů může být zřejmě víc, ale hasiči vyjíždějí tam, kde jsou o to požádáni a lidé to sami nezvládnou," dodal Petr.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů