Pátek, 29. března 2024

Domy šetrné ke krajině i kapse majitele

Mezi stavebníky stále panuje jakási obava z moderní architektury; někteří jí ještě nepřišli na chuť, jiní mají strach, co by řeklo okolí.
Domy šetrné ke krajině i kapse majitele
Většinou se ale živě zajímají o domy nízkoenergetické. Architekt Josef Horný je stavět umí, navíc levně a v podobě, která je vůči lidem velmi vstřícná.


Josef Horný vystudoval architekturu v Praze, ale praktické zkušenosti si přivezl z třicetiletého exilu v Austrálii, kde ekologickou architekturu nejenom projektoval, ale také vyučoval. Nízkoenergetický dům pro něj neznamená hledání náročných a drahých technologií, naopak se snaží dosáhnout úspor energie minimálními prostředky a přirozenou cestou. Využívá slunečního záření a proudění větru, vhodné orientace místností vůči světovým stranám. Poučil se také z konstrukcí, jaké se nejčastěji používají v anglosaském světě, a způsob stavění ze dřeva, jemuž se v Americe říká "two by four" anebo "baloon construction" (konstrukce bez obvodových nosných stěn), přizpůsobil evropským podmínkám s chladnějším podnebím a sněhem. Své stavby záměrně řeší jako "obyčejné" prosté domy, u nichž je estetika podřízena praktickému a finančně nenáročnému provozu.

Za důležitou součást výstavby rodinných domů považuje Josef Horný sociální povahu bydlení, snaží se docílit vyšší hustoty osídlení, při které celek lépe funguje technicky i dopravně, a především neukrajuje tolik plochy z okolní volné krajiny. Skupiny řadových domků mají jen minimální pozemky (nejmenší je 178 m2), tím také podstatně klesají náklady na jejich stavbu, způsob řešení zástavby však poskytuje každému z nich dostatek soukromí.

Jeden systém, různé podoby

Prozatím dvě malé skupiny domů byly postaveny v Roztokách a Úněticích u Prahy, další - rozsáhlejší - výstavba právě probíhá ve Vysokém Mýtě. Všechny jsou postaveny na stejných principech: obytné místnosti jsou natočeny k jihu, kde v přízemí obývací pokoj navazuje velkými francouzskými okny na zahradu. Pergola nebo přístřešek nad venkovní terasou zastíní v létě okna před rozpálením skel a pokoje netrpí nadměrným přehříváním, v zimě ale listí popínavých rostlin opadá a hluboko do bytu proniká nízké slunce, které interiér prosvětluje, a také přitápí. Boční zástěny zase cloní jednotlivé terasy před pohledy sousedů.

Od severu jsou některé domy chráněny nevytápěným přístavkem se zádveřím, na tuto stranu jsou orientovány místnosti méně náročné na tepelnou pohodu (vstupní prostory, šatna, kuchyň, hygienické zázemí, v patře pracovna nebo pokoj pro hosta). Dispoziční řešení je jednoduché a přehledné, bez zbytečných chodeb, které by stavbu prodražovaly, schodiště do patra s ložnicemi je proto umístěno přímo v obývacím pokoji. Domy jsou levnější také díky vyloučení garáží, auta parkují na vydlážděné ploše při severní straně souboru.

V Roztokách tvoří skupinu čtyři řadové domky, dva krajní mají podlahovou plochu 140 m2, střední jsou o něco menší, s plochou 105 m2. Vzhled je zaměřen na výraz celého souboru: fasády jednotlivých domků se opakují, ale členitost do celku vnesla jejich rozdílná plocha, projevila se "uskočením" střední části. Nad celou skupinkou probíhá přesahující subtilní plochá stříška, která poskytuje stín oknům v patře a může být pojednána i jako zelená střecha.

Na rozdíl od bohatěji prosklené jižní fasády má severní strana menší okna, u vstupů jsou nevytápěné přístavky se skladem nářadí. Jednoduchý a kultivovaný návrh - je vidět na vizualizacích - obdržel cenu Energetický projekt 2004.

Únětická skupina tří domků stojí na mírném západním svahu, domky se mu přizpůsobují a stupňovitě klesají, sounáležitost s terénem zdůrazňuje zešikmení ploché střechy, která skupinu sjednocuje. Také tady je střední část "uskočená", prostřední domek má o něco menší plochu než oba krajní. Pro větší rozlišení jednotlivých domků je do každého z nich vyřešen vstup s přístřeškem z jiné strany. Celkovou podobu a atmosféru bydlení lépe ukazují vizualizace, fotografie byly pořízeny ještě před osazením stínicích přístřešků na jižní fasádě a dokončením zahradních úprav.


Úsporně bez velkých nákladů

Domky mají dřevěnou nosnou konstrukci, neprodražují se podkrovím, nejsou ani podsklepené, naopak trochu vyvýšené nad terénem na základových patkách. Dutinu mezi terénem a podlahou překrývá sokl z tahokovu. Tento způsob nejenom šetří na zemních pracích, ale navíc chrání budovu před vlhkostí při dešti a sněhu.

Dřevěná konstrukce umožňuje vytvořit "dutou", celkem třicet centimetrů silnou stěnu konstrukčního roštu, která může být celá vyplněna tepelnou izolací. (Při takto dostatečném zateplení a řízeném větrání jsou nároky na vlastní vytápění domu menší než na ohřev užitkové vody, proto se vyplatí i náklady na solární kolektory.) Tepelnou izolaci lze z vnější strany opláštit fasádou s omítkou, aby se domek přizpůsobil tradičně užívaným materiálům v Čechách, a přitom se vyhnul energeticky náročným stavebním materiálům, jako jsou cihly, beton, ocel nebo hliník. Dřevěná konstrukce stavby byla vyrobena v montážní hale, na stavbu přivezena a pomocí autojeřábu postavena během 10 pracovních dnů.

Pro majitele nízkoenergetických domů architekta Horného je atraktivní nejenom levný provoz a velmi rychlá výstavba, ale také vložená investice: skupina čtyř domů v Roztokách stála 8,5 milionu, tři domky v Úněticích 7 milionů korun, jeden čtvereční metr podlahové plochy v současnosti vychází na 20 tisíc Kč. Při srovnání s cenami bytů a jejich režií je to určitě pádný důvod k zamyšlení.


Celková podlahová plocha: Roztoky 490 m2, Únětice 358 m2

Materiálové řešení: Dřevěná nosná konstrukce, obvodový plášť z tepelné izolace s opláštěním, okna s izolačními skly; využití dřeva a dalších materiálů, při jejichž výrobě není zapotřebí velké množství energie.


AUTOR: Věra Konečná
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů