Úterý, 19. března 2024

Společnosti pro odvoz odpadů vyrábějí energii z prošlých léků

Společnosti pro odvoz odpadů vyrábějí energii z prošlých léků
Milwaukee (USA) - Americké společnosti pro odvoz odpadů odebírají z lékáren prošlé léky a jejich spalováním vytvářejí energii. Společnost Capital Returns, která sídlí v Milwaukee, tak loni vyrobila dostatek energie pro roční spotřebu 220 domácností. Bylo pro to potřeba spálit 2,9 milionu kilogramů prášků a dalších farmak, které byly vybrány v lékárnách z celých Spojených států.

Společnost předpokládá, že brzy získá klienty nejen mezi firmami, ale i mezi jednotlivci. Spálením jejich prošlých léků získá další zdroj energie. Tento posun může vytvořit alternativu k dosud obvyklému splachování často toxických látek do záchodu, což znečišťuje životní prostředí.

Pokud je spalování prováděno správně, má minimální vliv na životní prostředí. Vydání vládního povolení však trvá několik let. V současnosti tedy v celých USA běží několik pilotních projektů. "Podpora takových projektů poroste se stárnutím populace a rostoucí závislostí lidí na lécích," říká Len Kaye, ředitel Centra stárnutí na Mainské univerzitě. Centrum nedávno získalo grant od Agentury na ochranu životního prostředí pro spuštění pilotního programu, v němž budou lidé vracet nevyužité léky poštou. Očekává se, že poroste i možnost výroby energie. "To by vytvořilo situaci, kdy vyhrávají všichni a dochází k celospolečenskému přínosu," říká Kaye.

Společnosti likvidující farmaceutický odpad začaly vznikat na počátku devadesátých let. Do té doby musely lékárny samy dopravovat nevyužité léky k jejich výrobcům, kteří zajistili jejich likvidaci.

"Společnost Capital Returns se už na začátku rozhodla využívat spalovací elektrárny, které jak vyrábějí energii, tak i snižují dopad na životní prostředí," říká prezident společnosti Larry Hruska. Loni byly takto vytvořeny téměř dva miliony kilowatthodin, což odpovídá roční spotřebě 220 domácností. "Neodvážíme jednoduše odpad na jedno místo, kde by byl bez užitku zlikvidován. Je skvělé místo toho vytvořit nějakou energii, kterou budou moci lidé používat," říká Hruska.

Každý den přiváží nákladní auta miliony farmak do sídla společnosti, kde je 600 zaměstnanců vykládá a třídí. Část léků míří do spalovací elektrárny v Indianapolisu. Nebezpečný materiál se odváží do spalovny v Arkansasu, která má licenci pro jeho likvidaci.

Státy USA také spouštějí své vlastní pilotní programy likvidace farmak a některé z nich rovněž vyrábějí energii. Stát Washington testuje od minulého října v pěti okresech systém vracení léků. "Lidé anonymně odevzdávají nevyužité léky v lékárnách a ty jsou případně spalovány při výrobě energie," říká Emma Johnsonová, členka washingtonského ministerstva životního prostředí.

"Většina účastníků programu neví, že jejich léky jsou přeměněné na energii," dodává Johnsonová. "Jsou prostě rádi, že se jejich léky nedostanou do rukou dětí nebo lidí, kteří by je mohli zneužít, nebo že neznečišťují okolní vodu."

http://www.financninoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů