Středa, 24. dubna 2024

Deště už otevřely vodákům úsek z Týnce do Pikovic

Deště už otevřely vodákům úsek z Týnce do Pikovic

BENEŠOVSKO - Sjíždění řek si oblíbili lidé ze všech kategorií. Někteří využívají služeb kempů, jichž je poskrovnu, jiné táhne komfort četných penzionů a hotelů.

Jako jednu z nejobtížnějších hodnotí prozatím letošní sezonu podnikatelé provozující na Benešovsku vodní turistiku. Poznamenal ji hlavně nedostatek vody, který řadu zájemců od sjezdů řek odradil.
Sucho bylo hned od jara, kdy se sezona rozjížděla. Nepomohla nám v tom ani média, protože už od zimy, i v době, kdy voda byla, prezentovala sucho, což lidi odrazovalo. Ani nevolali, aby se zeptali, jestli Sázava skutečně není sjízdná,“ uvedla Marta Vacková, vedoucí týneckého Bisportu. Právě ten má u nás primát v poskytování služeb vodákům.
Zjara zájem turistů příliš nezaznamenali, vytíženými měsíci naopak byl červen a červenec.  „To jsme měli vybavení rozpůjčované. V posledních 14 dnech však bohužel došlo k tomu, že Sázava v dolním toku z Týnce do Pikovic nebyla sjízdná,“ zhodnotila Vacková s tím, že zmíněný úsek je turisticky nejoblíbenějším. Řeka je tu jiná. Vyniká proudivou vodou s peřejemi. Díky tomu je obtížnější a vodáci mohou sjíždět všechny jezy.
Za nižší zájem vodáků o Sázavu však nemůže jen počasí. Má jej na svědomí také absence kvalitních kempů. „Často jsou zastaralé a špatně vybavené. Nový vodohospodářský zákon situaci ještě trochu zkomplikoval, protože se nikde v oblasti dvacetileté vody nesmí vůbec stavět. Ani něco přenosného. Je proto velká potíž s tím, jak zprovozňovat a opravovat kempy,“ posteskla si vedoucí Bisportu.
Někteří vodáci se již naučili využívat penzionů a hotelů v okolí řeky. Dávno to už není, jak Marta Vacková poznamenala, jen o tom, že by lidé spali, jako klasičtí vodáci, pod stany. Ze sjíždění řek se stala masová turistika, o níž se zajímá spousta amatérů, kteří jedou vodu poprvé v životě a chtějí si výlet užít i s náležitým komfortem okolo.
Vodu ale v dnešní době jezdí úplně všichni. Máme klienty všech věkových kategorií, od malých dětí až po osmdesátileté stařenky,“ uvedla Vacková a podotkla, že skalní vodáci mají většinou vlastní vybavení a jezdí na kajacích spíše divočejší vodu. Na turistických řekách v Čechách jezdí dnes už široká sorta lidí bez rozdílu.
V současnosti, po přívalových deštích, se hladina Sázavy opět mírně zvedla, a tak Bisport nabízí opět kompletní nabídku tras. „Je krásná voda. Těch pár odvážlivců, kteří přišli v neděli, si řeku moc pochvalovalo. Sázava je však hodně vrtkavá a nevyzpytatelná. Hladina svoji výšku dlouho neudrží, voda rychle odteče. Uvidíme,“ přiblížila řeku vedoucí týnecké provozovny, jejíž sezona oficiálně končí na konci září. Řeku pak Dědek Sázava uzamkne v průběhu října. „Vybavení však půjčujeme pořád. I v zimě. Pořádáme Vánoční sjezdy, ale to je spíše jen pro dobrodruhy,“ dodala se smíchem Marta Vacková.
 Julie Filipová

Zdroj:Benešovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů