Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vyždímejte z plastů zpět ropu

Vyždímejte z plastů zpět ropu
Americká firma Global Resources Corporation (GRC) vyvinula unikátní projekt, který posouvá zpracování plastů na novou úroveň - přetváří je zpět na ropu, z níž byly vyrobeny, plyn a několik zbytkových látek. Patentovaný proces umožňuje extrahování ropy a alternativních ropných produktů s velmi nízkými náklady z různých zdrojů včetně takových, jako jsou skládky, ropné písky, odpadní ropné toky a bitumenové uhlí s mnohem větší výtěžností než s využitím dosud známých technologií. Proces využívá specifické mikrovlnné záření k extrakci ropy a alternativních ropných produktů z druhotných materiálů a očekává se, že dramaticky sníží ceny obnovy ropy a plynu z nekonvenčních hydrokarbonových zdrojů.

Technologie je založena na využití pečlivě vyladěných mikrovln. Zařízení nazvané Hawk-10 pracuje s 1 200 různými frekvencemi v mikrovlnném spektru, které působí na hydrokarbonové materiály. Menší verze zařízení připomínají průmyslovou mikrovlnnou pec se strojírenským vybavením, větší varianta obsahuje i míchač směsi.

Jakmile je materiál zachycen na odpovídající vlnové délce, část hydrokarbonů, z nichž jsou vyráběny plasty a guma obsažené v materiálu, jsou přetvořeny na ropu a výbušný plyn. "Uvolňujeme hydrokarbonové molekuly. Cokoli zůstává na hydrokarbonovém základě, bez obsažené vody, se v mikrovlnce vypaří. Proces umožňuje zpracovat prakticky vše, co je založeno na hydrouhlíkové bázi, říká obchodní ředitel GRC Jerry Meddick.

Např. z 9,1 kg pneumatik dokáže Hawk-10 vytvořit 4,5 litru dieselového paliva, 1,42 m3 plynu, 1 kg oceli a 3,4 kg uhlové černi. (Video s ukázkou lze najít na webové adrese http://www.carbonrecovery.com/Videos_GRC.asp). Vůbec první komerční aplikací systému Hawk-10 je v květnu instalovaný recyklační systém v newyorské lokalitě Long Island, který zpracovává automobilové plasty a gumu.

V červnu letošního roku představila GRC svůj unikátní systém konverze recyklovatelných materiálů na energii 'Plastics-To- Energy'. S minimální spotřebou energie na vstupu zařízení na konverzi energie dokáže pracovat s objemy 5, 10 a 20 tun materiálu za hodinu. Vyrábí energii z gumy, plastů a dokáže z těchto složek vyprodukovat až 18krát více energie, než kolik je použito jako palivo pro provoz zařízení.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů