Čtvrtek, 25. dubna 2024

Dříve káceli lesy, dnes staví solární elektrárny

Dříve káceli lesy, dnes staví solární elektrárny

Martin Chlouba

Jindřich Stejskal pracuje v lesnictví šestnáct let. Přes hajného, technika a zástupce ředitele mu vlastníci dali důvěru a zvolili jej do funkce předsedy představenstva firmy s obratem 350 milionů korun. Přesto to, co se děje v posledních letech v souvislosti s Lesy České republiky, za svou praxi nepamatuje. Během několika let musel zapomenout na poklidné hospodaření v západních Čechách a vrhnout se na evropský trh. Jinak by firma nepřežila. Alespoň ne v tehdejší podobě.

Stromy, o které pečují, rostou stovky let. V porovnání s nimi mají jejich správci jepičí život. Smlouvy na dobu neurčitou měla Lesní společnost Přimda až do konce minulého roku. Tehdy nastal obrat a vyhlášení nových výběrových řízení. „V západních Čechách je velká konkurence, uspěli jsme jen v části zakázek Lesů ČR, hledali jsme proto jiné projekty a restrukturalizovali firmu,“ vysvětluje předseda představenstva Lesní společnosti Přimda Jindřich Stejskal.

Zvraty v lesnictví nabíraly spád v posledních třech letech. Nejprve s příchodem ministra zemědělství Jaroslava Palase. Stejně rychle, jako se po dálnici proháněl 230 kilometrovou rychlostí, vlétl i do tiše plujícího lesnictví. Nejasná situace ale přesahuje do dalšího volebního období současné vlády. „Dříve to nebylo ideální, ale nebyl to takový chaos jako v posledních letech, když už to tak musím říct, podle mě to předtím fungovalo,“ říká Jindřich Stejskal.

Zdroj: http://www.casopis.biz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů