Sobota, 20. dubna 2024

Životnost skládky v Kosově Hoře končí, Sedlčany řeší, kam mají odvážet odpady

Životnost skládky v Kosově Hoře končí, Sedlčany řeší, kam mají odvážet odpady

KOSOVA HORA/SEDLČANY - Město i technické služby se prý snaží, aby zvýšení nákladů v souvislosti s nárůstem vzdáleností a také vyšší cenou za skládkování na okolních skládkách bylo co nejmenší.

Už jen dva měsíce bude moci zhruba dvacet tisíc obyvatel devatenácti obcí a přilehlých osad mikroregionu Sdružení obcí Sedlčanska využívat skládku komunálního odpadu v Kosově Hoře u Sedlčan. Tu provozují sedlčanské technické služby a od 1. listopadu skládka definitivně končí. Více jsme se dozvěděli v rozhovoru s pracovnicí technických služeb Miroslavou Jeřábkovou.

Z jakých důvodů skládka končí?

Důvodů je několik. Jednak naplněnost této skládky, ale hlavně snaha o omezování skládkování do země. V této souvislosti nejsou povolovány výstavby nových skládek, pouze rozšiřování stávajících, které musí splňovat všechny zákonné normy.

O rozšíření skládky jste už neuvažovali?

Rozšíření skládky v Kosově Hoře se sice v minulosti několikrát řešilo, ale náklady na stavbu by značně přesahovaly 20 milionů korun a její životnost by byla kvůli kapacitě omezena maximálně na sedm až deset roků. Tím by došlo k razantnímu nárůstu ceny za ukládání odpadu a následně k většímu zdražování jeho svozu.

Kde tedy bude odpad ze Sedlčanska končit?

Technické služby budou muset odvážet odpad na jiné skládky v okolí. Konkrétní ještě vybrána nebyla, takže nebudeme nyní spekulovat, zda do Chrástu u Březnice nebo do Votic.

Zaplatí proto lidé „za popelnice“ více?

Město i technické služby se snaží, aby zvýšení nákladů v souvislosti s nárůstem vzdáleností a také vyšší cenou za skládkování na okolních skládkách bylo co nejmenší. Proto se v současné době zpracovává projekt na takzvanou překládací stanici odpadů, která by sídlila na místě dnešní skládky.

K čemu bude sloužit?

Došlo by zde k vybudování zařízení, kde by se dovezené odpady přesunuly do velkoobjemových kontejnerů. Teprve po jejich naplnění by byl odpad odvážen na skládku. Každé auto s menším množstvím odpadu by tak nemuselo jezdit na vzdálenější skládku samostatně, čímž by se náklady výrazně snížily.

Kolik bude tato stanice stát?

Cena výstavby překládací stanice ještě není podrobně propočtena, ale město chce požádat o dotaci z Evropské unie. Na skládce by měla být vybudována i kompostárna a deponie stavební suti, která by byla prostřednictvím odborné firmy recyklována. Pro vybudování stanice jsou ale i další důvody. Po uzavření skládky v Kosově Hoře by mohlo dojít k nárůstu černých skládek. V případě provozu stanice by však měli občané i firmy možnost odpad dovést do stanice, kde by byl zvážen a přeložen do velkoobjemových kontejnerů. To znamená, že by byl zajištěn podobný provoz jako nyní. Jen s tím rozdílem, že by odpad neskončil v zemi, ale byl by odvezen.
 Karel Souček

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů