Čtvrtek, 28. března 2024

Ochránci oplotili cizí louky

Ochránci oplotili cizí louky
Ochránci přírody porušili zákon, když chtěli ubránit rostliny tím, že postavili plot na soukromých pozemcích. Majitelé si stěžují. Stavební úřad situaci prověří.

Radějov/Už několik pokolení vlastní rodina Františka Kotka louky v Radějově. Nedávno se ale dozvěděl, že na jeho pozemku v přírodní rezervaci Kútky zničehonic vyrostl plot. Postavili ho tam ochranáři, aby zabránili daňkům v okusování vzácných rostlin. Ale chybička se vloudila, neměli k˙tomu povolení.
"Tata na těch loukách sekal trávu snad sto roků, co se při tom nazpíval. Jak teď může někdo vlézt na cizí pozemek a dělat si tam co chce bez našeho svolení," nechápavě kroutil hlavou František Kotek. Ten je jedním z devíti majitelů luk, kteří si stěžují na Správu chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty v Luhačovicích a chtějí, aby plot odstranila. "Ať si chrání rostliny, ale nejdřív se nás měli zeptat," řekl další majitel Jan Bajar, který svou louku pronajal Lesům ČR a nyní se obává, že se ne vlastní vinou dostal do rozporu s nájemní smlouvou. "Ochranáři by v prvé řadě měli znát zákony, řídit se jimi a tlačit druhé, aby je dodržovali," dodal Bajar rozhořčeně.
Vedoucí správy chráněné oblasti Jiří Němec uznal, že plot postavili bez územního řízení a povolení. "Netušili jsme, že je potřeba," řekl. Podle něj byla přírodní rezervace Kútky vyhlášena za účelem ochrany vzácných rostlin, zejména orchidejí či kosatců, ale i některých živočichů. Rezervace je však zároveň součástí Obory Radějov určené pro intenzivní chov vysoké zvěře. A právě asi pětistovka daňků a jelenů prý může podle ochranářů za úbytek vzácných rostlin v rezervaci. "Vyšlapávají chodníky, šíří na paznehtech plevelné druhy, ukusují rostliny. Viděli jsme proto jako prvořadé louku ochránit," vysvětlil Neměc.
Opírá se přitom o schválený Plán péče, který navrhl ochránit nejcennějších patnáct hektarů luk plotem. Platnost plánu ale stěžovatelé zpochybňují. Nebyli s ním totiž vůbec seznámeni.

Chtějí se domluvit

"Byl předložen k vyjádření pouze formou veřejné vyhlášky, což je v rozporu s procesními pravidly správního řízení," píšou v petici. "Na základě podnětu jsem na místo svolal státní stavební dozor, abychom zjistili skutečný stav. Zahájíme řízení na odstranění stavby, která skutečně vznikla bez územního rozhodnutí," potvrdil vedoucí stavebního odboru ve Strážnici Jan Říha.
Jestli ale plot ze soukromých pozemků zmizí, není jisté. Podle Říhy je totiž možné podle zákona stavbu dodatečně povolit, pokud ochranáři získají souhlasy vlastníků.
"Nechceme plot odstranit, chceme ho zlegalizovat a domluvit se," uvedl Neměc. Čemu se ochranáři ani myslivci z obory nebrání, je vědecký výzkum lokality, který by určil příčinu úbytku vzácné flóry i fauny. Ten je však otázkou několika let zkoumání.

JANA RYBOVÁ
Název zdroje: Slovácko

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů