Sobota, 20. dubna 2024

Plány řetězce Tesco zkřížili čolci a žáby

Plány řetězce Tesco zkřížili čolci a žáby

Vyškov/ Místo, které si vyhlédli manažeři řetězce Tesco pro novou prodejnu ve Vyškově, je útočištěm pro čolky a žáby. Využil toho konkurenční Lidl. Společnost poukázala na skutečnost, že pokud pracovníci zahrnou vodní plochy, připraví o domov mnoho vzácných živočichů.
"Odbor životního prostředí původně zasypání některých nádrží povolil, Lidl se ale proti tomu odvolal. Městský úřad proto postoupil celou záležitost kraji, aby rozhodl. Zatím jsem výsledek neobdržel," naznačil vedoucí kanceláře starosty a tajemníka městského úřadu Stanislav Kolařík.
Společnost Lidl se nechtěla k záležitosti vyjádřit. Podle mluvčí firmy Tesco Jany Matouškové vedení řetězce doufá, že výskyt obojživelníků stavbu pobočky ve Vyškově neohrozí.
Vedoucí vyškovského odboru životního prostředí Jiří Kutálek souhlasí s tím, aby odborníci obojživelníky přemístili a stavba Teska začala. "Nádrže se totiž nachází v místě, kde je velká zástavba a dále se staví nové objekty," objasnil Kutálek.
Nyní je v proudu řízení, ve kterém krajský úřad musí rozhodnout, zda může stavební firma nádrže zasypat. Předtím ale musí pracovníci vytvořit u Drnovic lokalitu, kam žáby a čolky přemístí. "To není nijak náročná úprava," prohlásil Kutálek.
Podle specialisty na obojživelníky Mojmíra Vlašína z brněnského Ekologického institutu Veronica je to ale řešení, které přichází pozdě. "S přestěhováním se mělo začít mnohem dříve. Lokalita pro žáby a čolky měla vzniknout s předstihem, aby se mohlo vyzkoušet, zda si obojživelníci v daném prostředí zvyknou," uvedl Vlašín.
Problém podle něj není jen to, že se nepodaří pochytat všechny živočichy. Zasypáním se totiž zničí místo, kde se přirozeně rozmnožovali. "Sloužili nádrže ropuchám k rozmnožování, v dané oblasti se teď nevyskytují. Není je tedy možné přemístit. Pokud se tam ale na jaře vrátí, nebudou mít možnost se rozmnožovat," vysvětlil. Podle něj se totiž obojživelníci vrací stále na stejná místa. Když tam nebo v okolí nic nenajdou, mohou časem v dané lokalitě vyhynout.
Sociolog Pavel Klvač z Drnovic kromě zbytečných zásahů do přírody poukazuje také na další rozměr stavby nového obchodu. "Na celém případu je snad nejabsurdnější to, že se Vyškované dosud nenasytili konzumních orgií a nechají si postavit ve stejné lokalitě čtvrtý supermarket. Logika, která měří kvalitu života počtem obchodních domů, a to na úkor přírody, je zvrhlá," řekl.

JOSEF KOUDELKA

Název zdroje: Vyškovský deník

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů