Pátek, 29. března 2024

Češi vyhodí ročně na dálnicích přes 2000 tun odpadků

Češi vyhodí ročně na dálnicích přes 2000 tun odpadků
Ředitelství silnic a dálnic ČR spočítalo kolik řidiči zanechají na české dálniční síti odpadků. Ročně pracovníci ŘSD odklidí neuvěřitelných 2300 tun odpadků jak z odpadkových košů, tak ale i ze samotné dálnice a nejbližšího okolí.

Problémem je hlavně množství pohozených odpadků z projíždějících osobních a nákladních automobilů. "Je to bezohlednost řidičů, kvůli kterým musí ŘSD na každém úseku provádět úklidové práce navíc," uvedl generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík. Doplňuje, že vlivem velkého množství odpadků zcela zbytečně přibývá tolik neoblíbený pohyb vozidel a zaměstnanců údržby na dálnici.
Dokonce se objevují i případy, kdy se v jedné lokalitě kolem dálnice pravidelně objevuje nový odpad velkých objemů. Výjimkou není ani stavební materiál, typický příklad je odpočívadlo Rohlena u obce Tvarožná východně od Brna na dálnici D1. "Obávám se, že by bez pravidelného úklidu naše dálnice vypadaly strašlivě a ani by nebylo vlivem odpadků možné bezpečně projíždět," doplňuje Brunclík.
Odstranění jedné tuny odpadu ve spalovnách stojí ŘSD zhruba 1400 korun. Při celkovém objemu odpadů na českých dálnicích musí ŘSD zaplatit ročně kolem 3,2 milionu korun za zničení odpadu.
Ředitelství silnic a dálnic ČR provozuje celkem 16 SSÚD (středisko správy a údržby dálnic). Tato střediska zajišťují především kontrolu svěřeného úseku, jeho úklid a čištění, odstraňování závad ve sjízdnosti, drobné opravy, asistenci při odstraňování následků dopravních nehod a vykonávají také zimní údržbu. Náklady na jejich chod dosahují výše jednoho milionu korun ročně na jeden kilometr.

Zdroj: www.rsd.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů