zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Revitalizace skládky v Dolních Počernicích

28.08.2007
Odpady
Revitalizace skládky v Dolních Počernicích
Většina obyvatel Dolních Počernic znala velmi dobře neblahý stav pozemku v místě bývalé pískovny, kde se nacházela mnohaletá černá skládka.
Na území o celkové rozloze 17 000 m2 vznikla po revitalizaci lokality parková plocha s menšími objekty, které obyvatelům Dolních Počernic a jejich návštěvníkům poskytují prostor pro trávení volného času a odpočinek. 

DETAILY PROJEKTU

  • Oficiální název projektu: Revitalizace skládky v Dolních Počernicích
  • Žadatel: město Praha
  • Výše dotace z EU (tis. Kč): 4 416 759,-
  • Web s dalšími informacemi: www.praha-mesto.cz
  • Vložil:Ivo Vrána

OPERAČNÍ PROGRAM

  • JEDNOTNÝ PROGRAMOVÝ DOKUMENT PRO CÍL 2

REALIZACE PROJEKTU

Hlavní důvody revitalizace skládky v Dolních Počernicích: • zlepšení kvality životního prostředí v Dolních Počernicích • zvýšení ekologicko - estetické hodnoty městské části Praha - Dolní Počernice • odstranění ekologické zátěže letité černé skládky • snaha přeměnit prostor skládky na odpočinkové místo pro místní obyvatele • ochrana mokřadních společenstvech a údolních luk v povodí Rokytky Přínosy projektu pro společnost a město Rekultivace skládky "V Pískovně" se stala základem pro její přeměnu na rekreačně odpočinkový prostor a park. Sanace prostoru snížila značnou ekologickou zátěž vysoce hodnotné přírodní rezervace V Pískovně, na jejímž okraji se skládka nacházela, a která je nevýznamnější ornitologickou lokalitou v Praze. V místě docházelo ke značným erozivním procesům, které narušovaly přirozené přírodní procesy v krajině. Díky rozsáhlým parkovým úpravám a obnově přirozené vegetace byly tyto procesy včas zastaveny a provedené sanační práce do budoucna zabrání osídlení místní krajiny jinou agresivní vegetací. Nové vhodné stromy a keře, které jsou na tomto místě postupně vysazovány, zvyšují podíl zeleně, čímž esteticky obohacují celou lokalitu, ze které je krásný výhled na rozlehlou vodní plochu a lužní prostory zatopené pískovny. Navíc realizací projektu došlo ke snížení prašnosti a hlučnosti v místě, což zpříjemnilo život místních obyvatel. Ústředním a velmi zajímavým prvkem parku se staly zatravněné duny různých rozměrů, které vystupují nad úroveň terénu, což tomuto místu dodává neobvyklý tajemný nádech. Svou funkci plní také vybudovaná rozhledna a odpočinková pergola.

FOTODOKUMENTACE

Revitalizace skládky v Dolních Počernicích

Revitalizace skládky v Dolních Počernicích

Revitalizace skládky v Dolních Počernicích

Zdroj: http://www.strukturalni-fondy.cz

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
INISOFT s.r.o.
27
7. 2017
27.7.2017 - Seminář, školení
Olomouc, ibis Olomouc Centre
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí