Čtvrtek, 18. dubna 2024

Svítkov i Popkovice odmítají spalovnu

Svítkov i Popkovice odmítají spalovnu
Svítkov - Už dlouho nebudilo zasedání zastupitelstva šestého pardubického obvodu takovou pozornost jako v pondělí. Místní zastupitelé totiž rozhodovali o postoji svítkovské radnice k plánovanému provozu spalovny chemikálií v nedalekém Rybitví. A tu lidé z okolí zásadně odmítají.

Zastupitelé nakonec své občany nezklamali a všichni zvedli ruku pro usnesení, ve kterém městský obvod provoz spalovny odmítl.

„Doufám, že nejseš pro. Ničej nás tu dost i bez spalovny,“ pokřikovala žena v bílé halence na jednoho ze zastupitelů cestou na schůzi do sokolovny. Muž ji ujistil, že by mu to manželka nikdy neodpustila.

Na jednání se přišlo podívat čtyřicet lidí Do klubovny, kde zastupitelé jednali, se přišlo podívat skoro čtyřicet obyvatel čtvrtí, které patří do městského obvodu Pardubice VI a které budou od spalovny vzdáleny jen několik set metrů.

„Spalovna už v areálu Synthesie existuje, pouze nemůže být podle současných norem v provozu. Zmodernizujeme ji tak, aby splňovala platné limity pro vypouštění škodlivin. Její provoz bude maximálně bezpečný a čistý. Budeme ji řídit co nejzodpovědněji,“ sliboval obyvatelům i zastupitelům Jiří Čenský z česko-rakouské společnosti AVE CZ, která chce spalovnu provozovat.

Nepřesvědčil ani obyvatele a ani zastupitelstvo. „To, co říkáte, je jen o vašich penězích a ne o našem zdraví. Jde vám jen o váš zisk,“ řekl starší muž v diskusi.

Zastupitelé se nakonec přiklonili k názoru komise životního prostředí svítkovské radnice, která upozornila na to, že spalovna je jen 200 metrů vzdálená od obytných domů v Lánech na Důlku, což v případě havárie zcela vylučuje, že by tamní obyvatelé mohli být včas varováni.

Zdroj: http://pardubice.zeleni.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů