Pátek, 26. dubna 2024

Hradecký soud začne v září projednávat kauzu odpadů v Libčanech

Hradecký soud začne v září projednávat kauzu odpadů v Libčanech
Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové by měl na začátku září začít projednávat případ podnikatele Václava Etlíka, který je podle obžaloby zodpovědný za vznik nelegálního skladu toxických chemikálií a dalších látek v Libčanech na Hradecku. Hlavní líčení je naplánováno na 3. až 7. září, informovala ČTK Iva Matušková z krajského soudu.

Obžaloba viní Etlíka z trestného činu obecného ohrožení a nakládání s odpady, podle dřívějšího vyjádření mluvčího Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové mu v případě prokázání viny hrozí osm až 15 let vězení.

Etlíkův obhájce Jiří Slezák však tvrdí, že klient s odpady nakládal na základě povolení. "Uznává, že odpadu v Libčanech bylo více než býti mělo a byl tam možná trochu chaos v tom uložení, ale rozhodně nehrozilo takové ohrožení, které se tvrdí," řekl novinářům letos v květnu Slezák.

Policie skladiště v Libčanech odhalila při zásahu vloni v dubnu, pracovníci společnosti Dekonta do spaloven z areálu odvezli přibližně 600 tun toxických látek. Experti v bývalé továrně našli extrémně hořlavé látky, výbušniny či chemikálie s vysokým obsahem těžkých kovů. Likvidace nelegálního skladu chemikálií stála přes 30 milionů korun, většinu z potřebných peněz uvolnil stát.

Krajský úřad Královéhradeckého kraje nechal zpracovat analýzu rizik znečištění, ze které vyplývá, že půda v nelegálním skladišti je znečištěna ropnými látkami a těžkými kovy. Nebezpečné chemikálie však podle expertů nepronikly do podzemních vod ani studní v okolí areálu a lidem z obce nehrozí žádné nebezpečí.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů