Pátek, 29. března 2024

Temelín je bezpečný, vzkazuje šéf MAAE

Temelín je bezpečný, vzkazuje šéf MAAE
Jihočeská Jaderná elektrárna Temelín nepředstavuje podle ředitele Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammada Baradeje žádné nebezpečí.

"Mohu to říct s klidným svědomím, neboť tady v Rakousku žiji," dodal držitel Nobelovy ceny za mír v rozhovoru pro rakouský magazín Profil, který vychází dnes.

Podle internetových stránek listu Der Standard, které na rozhovor upozornily, doporučil Baradej Rakušanům, aby se "nesoustředili na skutečnost, že tato elektrárna je, ale více na bezpečnost atomové elektrárny". "O Temelín si nedělám ani ty nejmenší obavy," prohlásil šéf MAAE, která sídlí ve Vídni.

Provoz jihočeské elektrárny je dlouhodobě trnem v oku rakouským odpůrcům jaderné energie. Českou stranu obviňují z porušování ujednání z Melku, která Praze mimo jiné ukládají povinnost informovat Vídeň o poruchách v Temelíně. Podle jejich názoru tak Česko nečiní. Snaží se proto přimět rakouskou vládu, aby kvůli Temelínu podnikla proti Česku právní kroky. Aktivisté z hnutí Atomstopp hrozí v září dalšími blokádami česko-rakouské hranice, které mají mít "zostřenou podobu".

Reagovali tak mj. na výroky prezidenta Václava Klause během jeho nedávné návštěvy Rakouska. Klaus uvedl, že rozhodující posun vidí v evropském řešení, "v tom, že Evropa řekne, že bez jaderné energetiky to nejde".

Česká vláda námitky rakouských odpůrců Temelína považuje za neopodstatněné a odmítá i blokády hranice. Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg vzbudil v Rakousku bouři nevole, když v polovině května označil organizátory těchto protestů za "magory". Později tvrdil, že ho rakouští reportéři špatně pochopili.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů