Pátek, 19. dubna 2024

Vsetín staví závod na zpracování odpadů, náklady jsou 166 mil. Kč

Vsetín staví závod na zpracování odpadů, náklady jsou 166 mil. Kč

VSETÍN - Ve vsetínské průmyslové zóně Bobrky vzniká centrum pro zpracování odpadů. Recyklační závod, kam budou směřovat odpady z celého okolí, začne sloužit na začátku příštího roku. ČTK to sdělila mluvčí Vsetína Eva Stejskalová. Náklady na výstavbu centra činí asi 166 milionů korun. Rozpočet projektu, jenž počítá například i s nákupem vozidel pro svoz komunálního odpadu, se pak pohybuje kolem 200 milionů korun. Většinu peněz získala radnice z evropských zdrojů.

Projekt se skládá z několika částí. "První, nejnákladnější z nich, představuje vybudování objektů a zpevněných ploch v zóně, jež budou sloužit jako dotřiďovací linka, překladiště komunálního odpadu, sběrný dvůr, sklad papíru a plastu, sklady tříděného a nebezpečného odpadu, boxy pro dočasné uložení stavební suti a dílna pro demontáž elektroniky, chladniček a podobných výrobků," poznamenal místostarosta Vsetína Jaromír Kudlík.

Vsetín také získá mobilní technologii pro zpracování trávy a dalších organických odpadů a novou techniku na svoz komunálního odpadu. "Průměrné stáří vozidel technických služeb vysoko překračuje průměr Evropské unie," poznamenal Kudlík. Centrum budou zřejmě provozovat vsetínské technické služby. Město již dříve vypsalo výběrové řízení na provozovatele, zjistilo ale, že výhodnější bude provoz ve vlastní režii.

Vedle ekologického a ekonomického přínosu bude mít vznik logistického centra odpadů podle radnice i další výhody. "Díky výhodnému umístění v průmyslové zóně u obchvatu města již nebudou vozy s odpadem zatěžovat obyvatele a komunikace v Luhu. Navíc se zde nabízí i možnost potenciální spolupráce se soukromými firmami zabývajícími se druhotným zpracováním odpadů," uvedla starostka Květoslava Othová.

Zdroj: http://zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů