Čtvrtek, 28. března 2024

Křivoklátské lesy - kouzelná Skryjská jezírka

Skryjská Jezírka (přírodní rezervace Jezírka) tvoří oblast údolí Zbirožského potoka nedaleko obce Skryje, v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko.
Křivoklátské lesy - kouzelná Skryjská jezírka
Dnes bych vás chtěla pozvat na nenáročný výlet ke Skryjským jezírkům. Pohodlně se posaďte a nechte si snít o krásném koutku naší vlasti, který se ještě nepodařilo člověku zničit.

Srpnový den jako vymalovaný nás s dcerou a vnukem zlákal k odpolednímu výletu, který jsme už dlouho plánovali.

Skryjská Jezírka (přírodní rezervace Jezírka) tvoří oblast údolí Zbirožského potoka nedaleko obce Skryje, v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko.


Skryje a okolí jsou známé především jako naleziště zkamenělin mořských živočichů a svými nálezy je proslavil francouzský inženýr Joachim Barrand.

Skryjská Jezírka patří k jedním z nalezišť. Zbirožský potok, krátce před svým ústím do Berounky,
připomíná spíše dravou horskou říčku. Ve skalní soutěsce si totiž voda prorazila úzký kaňon zakončený malým vodopádem, na který navazuje relativně široká vodní plocha Skryjského jezírka. A právě zde je místo, kvůli němuž se sem stojí za to vypravit.


Jde o jeden z nejkrásnějších koutů Křivoklátska.

Kolem jezírka vede turisticky značená trasa Skryje -Zbiroh. Výchozím místem k jezírku mohou být Skryje (cca 3km), nebo z druhé strany Podmokelský mlýn (1,5km).

Zvolili jsme kratší trasu,která začíná u Podmokelské hájovny Slap. Hned po vstupu do lesa nás přivítal přivítal příjemný chládek a první můstek přes Zbirožský potok.

Protože jsem pohled na chatrnou lávku chtěla dopřát i dalším návštěvníkům, zvolila jsem radši přechod přes kameny v potoce.


U další lávky jsme obdivovali spoustu malých věží a věžiček vytvořených z kamenů. Dál nás vedla pohodlná lesní cesta podél mělkého koryta potoka hlubokým údolím v příjemném stínu lesa.

Těsně před cílem se stal terén trochu obtížnější, ale jak vidíte, i toto jsem zvládla.

Protože díky letošnímu suchu je tu málo vody, je možné se dostat suchou nohou i na odlehlejší místa. Podle zabarvení skal je vidět, kam až v jiných letech voda dosahuje.

Přeskakovali jsme kameny v potoce, šplhali po skalách nahoru i dolů a fotili a fotili.

A víte, co mě moc mile překvapilo? Za celou cestu tam i zpět jsem viděla na zemi pohozenou jen jednu umělohmotnou lahev, přestože nikde nebyly odpadkové koše.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů