Čtvrtek, 28. března 2024

Tuzemská produkce odpadů loni mírně klesla

Tuzemská produkce odpadů loni mírně klesla
Praha - V Česku loni vzniklo 24,6 milionu tun odpadu. Na každého občana ho tak připadalo kolem 2,4 tuny. Proti předchozímu roku se celková produkce snížila o 300.000 tun, což představuje pokles o zhruba jedno procento. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Největší část skončila na skládkách, část například jako palivo pro výrobu energie a téměř 4,3 milionu tun se podařilo recyklovat. Přes 1,2 milionu tun odpadu zamířilo za hranice.

Produkce nebezpečných odpadů klesla na 1,3 milionu tun, asi tisícovka tun se dovezla ze zahraničí. Celkový dovoz odpadu vzrostl na téměř 171.000 tun. Dovážely se hlavně železné a neželezné kovy, plasty, kaučuk, papír a lepenka a odpady z textilního odpadu.

Celková produkce podnikových odpadů loni asi o dvě procenta klesla kvůli vyřazení některých druhů odpadů z evidence. Původci je nyní mohou využívat k výrobě vlastního zboží. Podniky vytvořily celkem 21,3 milionu tun odpadů.

Graf: Produkce odpadů v ČR

Produkce komunálního a živnostenského odpadu loni představovala tři miliony tun, tedy 296 kilogramů na obyvatele. Produkce komunálního odpadu meziročně vzrostla, zároveň se ale zvýšil podíl tříděného odpadu. V obcích vzniklo celkem 3,4 miliony tun odpadů. To zahrnuje například stavební odpady nebo odpady z čištění vod.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů