Čtvrtek, 25. dubna 2024

Bursík: Na reformě nevydělají všichni

Bursík: Na reformě nevydělají všichni

Na reformě nemohou vydělat všichni říká ministr životního prostředí Martin Bursík. Podle něj se nůžky ve společnosti budou rozevírat. Budoucnost prý ukáže o kolik.

LN V novinách pořád čteme, že strany zatím nebyly schopny najít důstojného protikandidáta Václavu Klausovi. Není to prostě tak, že žádný takový neexistuje?

Když je tím etalonem důstojnosti Václav Klaus, není tak těžké najít důstojného kandidáta. Problém není najít kandidáta, ale jeho podporu.

LN A někoho, kdo je ochoten kandidovat, že. Zelení zmiňují lidi, kteří o Hrad zájem nemají. Není to jen hra na hledání prezidenta?

Tak to je novinářský omyl. Chápu, je to pro vás hrozně těžké. Já ale odmítám hrát hru samá voda, přihořívá, hoří. My můžeme zveřejnit jméno kandidáta teprve tehdy, když se na něm shodne KDU-ČSL, Strana zelených, ČSSD, Klub otevřené demokracie v Senátu, nezávislí senátoři... Kdybychom to udělali dřív, je to nejlepší cesta k tomu, aby se k našemu kandidátovi ostatní strany nepřidaly. Tady nejde o to, jestli toho kandidáta má Bursík, nebo Paroubek.

LN Řekl jste, že zelení už favorita mají a ten že souhlasí. Z vašeho blízkého okolí jsem slyšela, že trváte na Janu Švejnarovi.

Já nehraju na přihořívá, hoří. Nebudu to potvrzovat, nebudu to vyvracet, nebudu se k tomu vyjadřovat.

LN Na Švejnara jsem se ptala proto, že on prohlásil, že prezidentem být nechce. Ovšem za pár dní se chystá do České republiky. Vy se na něj tedy vrhnete a budete ho přesvědčovat o opaku?

Je to jinak.

LN Tedy už nechcete Švejnara?

Máte krásný hodinky.

LN Víte, mně se taky nelíbí hra na kočku a myš. A nelíbí se ani dalším lidem. Třeba Jiří Dienstbier tento týden v MFD řekl: „Mně vadí, že kolem té kandidatury se chodí jako kolem horké kaše a nikdo nechce vzít na sebe zodpovědnost. Přitom cítím tady nedůvěru, že se to s Klausem nedá vyhrát. Proto nikdo nechce přijít s konkrétním kandidátem, aby pak nebyl sám tím poraženým.“

Nemá pravdu. Zaznamenal jsem něco v rozhovoru s Jiřím Paroubkem. Zeptám se ho na to. Byl z toho patrný defétismus. Paroubek si dělá zadní vrátka. Říká, že když náš kandidát nevyhraje, tak to není prohra. Klaus by řekl, že je to nevýhra.

LN A jak to řeknete vy?

Když nevyhrajeme, je to prostě prohra. Jiří Dienstbier je hodně nastartovaný a čeká na nominaci. A ta nominace nepřichází, což ho znervózňuje. S tím já ale nemohu nic dělat. Já akorát můžu říct, že podle naší dohody by bylo dobré s naším kandidátem jít ven do konce září. Klaus využívá své výhody, je v médiích. Je to logické. Já bych udělal totéž, kdybych byl v jeho roli.

LN Když ale on začal, možná byste měli být pružnější, abyste nepůsobili jako outsideři.

Jenže to by znamenalo, že se necháváme znervóznit.

LN Zatím ovšem společného kandidáta nemáte. Samotní zelení už jsou ale dohodnuti. Je to tak?

Kdybychom toho společného kandidáta měli, tak už je venku.

LN Proč zelení nechtějí Dienstbiera? Vadí vám, že byl v KSČ? Nebo s tím máte problém vy, protože ho téměř máte v rodině?

Já to nebudu komentovat. Nehraju tuhle hru, nebudu se vyjadřovat k jednotlivým kandidátům. Snížil bych naši šanci na to, aby SZ uspěla.

LN Možná byste zúžením výběru zamezili nedorozuměním. Mně nepřipadá úplně důstojné, když si Dienstbier vyjednává podporu, ačkoli nebyl navržen.

S tím nemám nic společného.

LN Jenže jemu to bylo v kuloárech navrženo. Dnes za ním chodí sociální demokraté a říkají: „Tak co, kdy do toho vlítneš?“ Jenže on jaksi nemá do čeho, když nejste schopni se vyjádřit.

A jaké je z toho poučení? Vykašlat se na kuloáry, zůstat klidný a dělat ty kroky až v momentě, kdy dojde k rozhodnutí.

LN Mnohokrát jste řekl, že by na Hradě měla být žena.

To jsem taky říkal. Ale nevím, jestli se shodneme na ženě.

LN Já jsem myslela, že favorita už máte.

Máme.

LN A teď se ptám, jestli je to žena.

Samá voda, přihořívá, hoří, já nehraju tuhle hru.

LN Mně to připadá arogantní.

Co vám na tom připadá arogantního? Když se vyjádří do médií každý z předsedů, že jeho favoritem je Novák, jiným favoritem Matoušek, jiným favoritem Pospíchal, tak už budou v médiích. A když pak ten Pospíchal nebude tím společným kandidátem, tak to znamená, že ten předseda strany, který Pospíchala chtěl, je tak trochu za blbce, protože jeho favorit prohrál. Pak za ním půjde novinářka Kalenská a řekne: „Pane předsedo, ten váš Pospíchal, vy jste moc neuspěli ve vyjednávání. Nepřipadáte si tak trochu jako outsideři?“

LN Budete potřebovat podporu komunistů a...

Ne, ten kandidát bude potřebovat podporu komunistů.

LN Vy se svým kandidátem budete potřebovat podporu komunistů. Tak to prostě je. Řekl jste k tomu, že bude záležet na ochotě a schopnostech Jiřího Paroubka, nakolik tuto podporu vyjedná. Není to tak, že na Paroubkovi chcete nechat tu špinavou práci?

To není špinavá práce. Tak ne že by komunisti byli zrovna čistí, ale je potřeba říct, že jejich hlasy bude potřebovat i Václav Klaus.

LN To nikdo nepopírá.

A o tom, že Paroubek má větší vliv a kontakty ke komunistům, asi nikdo nepochybuje. Já instrumenty a nástroje, kterými bych mohl komunisty přesvědčit, nemám.

LN Takže z vaší strany nejde o nějaký odpor ke komunistům?

Tak odpor ke komunistům, to je jiné téma. Ale proč bych měl s nimi vyjednávat já, když Paroubek u nich má větší autoritu?

LN Pojďme k reformě a předvolebním slibům. Třeba Miroslav Kalousek před volbami říkal, že za něj se nikdy nebude zvyšovat DPH u potravin. Teď se zvyšuje z pěti na devět procent a...

No, my jsme neměli ve volebním programu třeba jednu sazbu daně z příjmu fyzických osob, ale když jsme začali vyjednávat, tak jsme ji nakonec připustili. A co se týče DPH - když někdo řekne nikdy, a pak udělá něco jiného, tak je to blbý. Ale já myslím, že takovéhle porušení my nemáme. Když jsme ještě nebyli ve sněmovně, jeden redaktor se mě zeptal, jestli jednou budu dělat politiku stejně jako ostatní. Tedy jestli budu vykládat lidem, že reformy jsou jen pozitivní. Že nic negativního na nich není. Tahle úvaha pro mě byla docela zajímavá. Proto jsem teď, když jsme reformu schválili, Topolánkovi řekl: „Pojďme si nechat týden, čtrnáct dní, pak si sedneme, popovídáme si o zpětné vazbě, o tom, jakou lekci si z toho bereme...“ Těch lekcí je celá řada včetně toho, že bychom měli postavit nějaké expertní týmy, v nichž by byli zastoupeni lidé ze všech koaličních stran, abychom měli k dispozici shodnou úroveň argumentace. A musíme mluvit o tom, jak pro reformu získat veřejnost. Na ministerstvu životního prostředí nás čeká celá řada podstatných kroků. Chceme sem dostat špičkové manažery. Rádi bychom tu udělali v té naší české kotlině Silicon Valley. Je třeba zastropovat sociální a zdravotní pojištění, protože manažeři s vysokými platy prostě nemají zájem platit za pojištění tolik peněz. Takových kroků tu byla celá řada, jenže veřejnost vnímala jen to, kolik budou platit děti u doktora. A jejich druhé téma bylo...

LN Cenová kalkulačka.

Tak. Prostě jsme reformu komunikačně nezvládli dobře.

LN Kdo za to může? Premiér?

Všichni. Všichni si z toho musíme vzít lekci. Teď půjde do tuhého. My teď musíme lidem začít vysvětlovat penzijní reformu. To nebude legrace. My, šéfové partají, jsme se za tu reformu měli postavit jako celek. Naše odpovědnost byla největší.

LN Proč to nešlo? Určitě jste měli spoustu starostí s Vlastimilem Tlustým. Ale všechno na něj svalovat nemůžete.

Já byl v Pákistánu. Já nevím. Lidovky jsem tam nečetl a nevím, co se tu dělo. Po návratu jsem od Kateřiny Jacques dostal iksstránkový dokument se zápisky z koaliční devítky. Jen jsem na to tak koukal a říkal si: „A jéje!“ Veliká část z toho byly marginálie. Bylo jasné, že začíná boj stran, která z nás si ještě urve nějaký bod pro sebe před finálním schválením reformy. To nejde! Moje reakce byla: „Výborně, ale to, co tam doplníme, budou principy celé koalice. Nebudeme uvádět autorství, kdo s čím přišel.“ A celé se to utlumilo. Funguje princip, že neříkáme, kdo jak na vládě hlasoval.

LN Takže tady nevládne, jak říká Tlustý, Miroslav Kalousek?

Je to hezký bonmot. A nesmysl.

LN Nemyslíte si dnes, že jste udělal chybu, když jste jako šéf koaliční strany v době, kdy jste měl obhajovat reformu, odjel do Pákistánu? Teď nechci mluvit o tragédii, která se tam stala...

Jste první, kdo mi tu otázku klade. Jmenoval jsem svého prvního náměstka de facto do funkce státního tajemníka. Ten řídil ministerstvo, vše bylo vyjednané s premiérem, termíny byly dané. Byly parlamentní prázdniny, byly vládní prázdniny. Nic podstatného mi neuteklo.

LN Ptám se proto, že sám mluvíte o chybě, když jste neobhájili reformu před veřejností.

No jo, tak o prázdninách by se toho stejně moc nevysvětlilo.

LN Když jste zmínil, že se vás ptal kdysi novinář, zda budete o reformách mluvit jen pozitivně, jaké jsou tedy její negativní dopady?

Bere na přídavcích lidem, kteří nejsou dlouhodobě v práci. Pro určitou vrstvu obyvatelstva ten dopad negativní určitě je. Ministerstvo financí propočítalo, že všechny příjmové skupiny na této reformě získají. Já si dovedu představit, že to takhle klapat nebude. Dá se předpokládat, že v budoucnu se ty nůžky budou rozevírat. Těžko teď odhadnout nakolik. To jsou průvodní jevy reformy. Je třeba dívat se na to dlouhodobě -tedy že přínos je v tom, že stát přestane plýtvat. Vše se teprve uvidí.

LN Tak kdyby na reformě vydělali všichni, už by tu dávno byla.

Jasně. Aby všichni byli vítězové? To nejde.

LN Ale premiér Topolánek často opakuje, že vyděláme všichni. Tohle přece je rétorika ODS.

Ne. Čas nám ukáže, kdo bude vítěz a kdo bude poražený. Taky bude záležet na chování toho člověka.

LN Je možné, že se ještě některé věci změní? Mluvila jsem se senátorem ODS Bártou a ten říká, že reforma znamená faktickou likvidaci chráněných dílen.

Jo, to on mi taky říkal. Když se ukáže, že někde je ten dopad nečekaný, nějaké korekce možné budou.

LN A budete navrhovat změnu? Vždyť jde o zdravotně postižené.

Sedneme si nad to. Když uvidíme, že jsme se někde trefili vedle, můžeme změnu navrhnout.

LN Poslanec KDU-ČSL Hovorka hlasoval proti reformě. Co by s takovým poslancem udělala SZ?

Je dobré takovému poslanci v principu kompletně nevyhovět, protože by to mohl být dobrý precedens. Ono je to strašně lákavé. Najde se spousta politiků, kteří si řeknou: „Tak tohle není špatný, mohl bych být trochu vidět, proslavit se.“

LN Na tomto principu se proslavili Melčák s Pohankou, díky nimž vládnete a máte reformu. Takže co teď říkat proti Hovorkovi...

Tak já si myslím, že Hovorka nepochopil, co je to koaliční vládnutí.

LN A Pohanka s Melčákem nepochopili, co je to být v opozici.

A Pohanka s Melčákem nepochopili, že když kandidují s nějakým programem a dostanou mandát od voličů, mají ten program dodržovat.

LN Hovorka zatím neví, jestli podpoří radar a...

To já taky nevím. Akorát to netroubím do médií.

LN Tak už jste vytroubili, že pro radar budete jen v případě, že bude součástí obrany NATO.

To ano. Ale netroubím to individuálně, abych zaujal. Jako že já, poslanec Vorlíček, nevím. A teď přijdou novináři, rozsvítí na mě světla a řeknou: „Pane Vorlíčku, za jakých okolností byste byl ochoten radar podpořit?“ A Vorlíček přitom vůbec netuší, o co se jedná. Naše pozice zůstává stejná. Chceme ve smlouvě od USA dostatečnou garanci, že radar bude začleněn do budoucí obrany NATO. Jedná o tom rada NATO, jedná o tom EU, běží to. Až bude vyjednaná smlouva, my uvidíme, zda našim parametrům vyhovuje.

LN Už se mluvilo o formulaci „mohl by být začleněn“. Stačilo by vám to?

My tady přece teď nebudeme formulovat články mezistátní smlouvy. Musí být zřejmé, že je tu vůle USA a že to NATO akceptuje.

LN Jenže když bude ve smlouvě napsáno, že USA budou mít vůli, ještě neznamená, že ta vůle bude mít nějaký výsledek.

Teda o čem se to tady bavíme? Jestli je ta formulace jen uhýbání, posoudíme, až smlouva bude sepsaná. Vláda USA nemůže napsat něco závazného k NATO. Takže to tam ani nemůže být natvrdo řečeno. Já všem ordinuju klid a trpělivost.

LN Právě vzniklá Liga starostů odmítá radar a nechce o něm jednat s vládním zmocněncem Tomášem Klvaňou. Starostové chtějí mluvit s někým z vlády, kdo je zodpovědný voličům.

Příští týden máme výjezdní zasedání vlády a starostové jsou tam pozváni. Jdeme tu debatu otevřít. Já to beru tak, že kampaň teprve začíná.

LN Klvaňa řekl, že vláda zpočátku v kampani pochybila, ale už je prý vše na dobré cestě. To znamená co? Určitě vás informuje.

Já jsem ho ještě nikdy neviděl. Teda na fotkách jo. Ale teď jsme se spolu bavili po telefonu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů