Pátek, 19. dubna 2024

Řecko drtí živly

Řecko drtí živly

ŘECKO - Nejprve ohnivá spoušť, pak mohutné lijáky. Tak si s Řeky sužovanými více než týden ničivými požáry zahrává nevyzpytatelné počasí.

Podle meteorologů by déšť a srážky trvalejšího charakteru měly v nadcházejících dnech pomoci unaveným řeckým hasičům v boji s plameny.

Řekové se ale bojí, že spálené svahy bez vegetace nedokáží zadržet přívaly deště a voda zaplaví nechráněné vesnice.

Děsivé požáry, které si vyžádaly životy 65 lidí a na popel sežehly 200 tisíc hektarů porostů stále planou na několika místech na jihu Řecka. Zničeno bylo také na 500 domů a tisíce olivovníků a vinohrady.

Hasičům se stále nedaří dostat pod kontrolu oheň spalující svahy hory Parnas na Peloponéském poloostrově. Proti plamenům nasadili pět letadel a dva vrtulníky.

„Jsme ve zcela výjimečné situaci. Musíme nyní zhojit rány, které jsme utrpěli,“ vyzval své spoluobčany premiér Kostas Karamanlis. Ten už za dva týdny bude muset obhajovat svou pozici ve volbách.

Kvůli příliš populistickým výrokům sklízí ale vláda Karamanlise spíše negativní reakce Řeků.

Vzpruhou by tak pro Karamanlise a Řecko mohla být kromě silného deště i finanční injekce v podobě 600 milionů z Evropské komise vyčleněné na požární pomoc.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů