Úterý, 16. dubna 2024

Geologická minulost Chotěbuzska

Geologická minulost Chotěbuzska

Vesnice Chotěbuz a Louky nad Olší leží v Moravskoslezském kraji mezi městy Karviná a Český Těšín se pyšní nejen historicky zajímavou lokalitou slovanského osídlení, ale díky ledovcové moréně a důlním činnostem má i nezanedbatelné geologické bohatství.

Období před 300 miliony lety - období ukládaní uhelných ložisek

V karbonském období se v místech obou vesnic ukládaly mohutné uhelné sloje, jež jsou v moderní době vytěženy na povrch. Následné devastující účinky důlní těžby postihly hlavně vesnici Louky, která je doslovně vylidněna a na místě centra vesnice zbyl jen kostel, jako memento své doby. Propad hornin činí na některých místech i přes 30 m a tak se navážejí mohutné haldy z dolů. Zde se dají nalézt pěkné zkameněliny pravěkých stromů a se štěstím i celé kmeny. Mimo zkameněliny se zde v hojné míře nalézají krystaly pyritu.

Období před 100 miliony lety - období vulkanické činnosti

Zajímavostí regionu je vulkanická hornina zvaná těšinit (analcitové gabro). Jde o středně zrnitou hlubinnou vyvřelou horninu křídového stáří tmavě šedé barvy s výraznými vyrostlicemi amfibolu a pyroxenu. Hornina získala jméno svým jedinečným výskytem v Podbeskydí na Severní Moravě. Jinde byla tato hornina popsána ze Skotska, Portugalska, Kavkazu a Sibiře. V Chotěbuzi se nachází v korytě řeky Olše a jedno z nalezišť je také v blízkosti Polské chemičky.

Období před 10 tisíci lety - období ledovcové činnosti

V této době končí poslední doba ledová a v části vesnice Chotěbuz - Podobora se utváří části ledovcové morény. Ty se do dnešní doby z důvodu eroze řekou Olše dochovaly jen ve fragmentech. V moréně se kromě množství písku dá nalézt pazourek. Jde o krystalickou odrůdu křemene zařazený mezi odrůdy chalcedonu. V prehistorických dobách byl často používán na výrobu různých nástrojů a zbraní. V pozdějších dobách byl používán jako křesací nastroj do palných zbraní. Další zajímavostí morén je tzv. švédská žula. Ta byla zavlečená ledovcem ze Skandinávie. U nás se nachází jen v těchto ledovcových morénách!

Období po 1000 př.n.l. - období prvních osídlení a lidské činnosti

Staré hradiště, palisádová hradba

Taktéž v lokalitě Chotěbuz - Podobora se nachází jedna z nejcennějších lokalit slovanského osídlení. Vše začíná v pozdní době bronzové, kdy kopce nad řekou Olší osídlují východní germánské kmeny. Vzniká zde lehce ohrazená neopevněná osada, která byla přibližně v 5. století př. n. l. dobyta a vypálena. Asi v letech 700. n. l. tuto oblast znovu osídlují již naší předci - Slované. Vzniká zde mohutné opevnění, které se po archeologických činnostech v moderní době zdařilo výtečně zreplikovat. V okolí archeoparku se dají stále nalézt zbytky pazourkových odštěpků a zbytky keramiky.

Autor Martin Popek

převzato z www.ian.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů