Úterý, 23. dubna 2024

Na Pankráci se mrakodrapy stavět mohou

Na Pankráci se mrakodrapy stavět mohou
Hra, která by se dala nazvat "Co všechno Praze projde, než zmizí ze seznamu památek UNESCO", pokračuje. Ministerstvo kultury povolilo stavbu dvou výškových domů na pražské pankrácké pláni.

UNESCO už v červenci letošního roku kvůli chystaným stavbám výškových budov vyslovilo "vážné znepokojení". To je první krok k vyškrtnutí ze seznamu UNESCO. Po něm následuje zápis města na seznam ohrožených památek a nakonec samotné vyškrtnutí.

Jestli se Praha skutečně dostane na seznam ohrožených památek, nikdo v tuto chvíli nechce odhadovat. Praha má od UNESCO termín do 1. února 2008, dokdy by měla zjednat nápravu - tedy znovu přehodnotit současný projekt na mrakodrapy na Pankráci a vytvořit studii, která zaručí, že současné historické dědictví města dokáže ochránit.

Investor však už plánuje, že u obou výškových budov - hotelu a bytového domu - bude dál pokračovat územní řízení. "Rozhodnutí ministerstva nás potěšilo," řekla Kateřina Hainzová, marketingová a PR manažerka developerské společnosti ECM.

Občanská sdružení, jejichž protestem proti stavbám výškových budov se ministerstvo kultury zabývalo, však upozorňují, že boj není u konce. "Teď jsou možné dvě cesty. Toto rozhodnutí může přezkoumat ministr a pak je tu možnost obrátit se na soud. Tento týden se rozhodneme, jestli se tam obrátíme," říká Petr Kužvart z Ateliéru pro životní prostředí.

Důvodů, proč ministerské rozhodnutí napadnout, je podle sdružení několik. Už třeba proto, že ministerstvo se svým výrokem čekalo na vyjádření UNESCO. Jenže se jím resort kultury nakonec nezabývá.

"Rozhodnutí je kompilací toho, co kdy kdo řekl. Chybí tam právní zdůvodnění. To se učí každý student - jinak by totiž rozhodnutí nešlo přezkoumat. Za tohle bych ale studenty vyhodil od zkoušky," říká Kužvart.

Téměř třicetistránkové rozhodnutí ministerstva obsahuje základní sdělení: resort vinu svaluje na Národní památkový ústav, který nedal jasné stanovisko, jak s výškovými domy naložit.

Památkový ústav nicméně tato kauza zřejmě nezajímá. Šéf pražského pracoviště Národního památkového ústavu Michael Zachař se s HN včera o tomto tématu nechtěl bavit. Víc se nedalo zjistit ani z internetových stránek památkářů - paradoxně nejaktuálnější zpráva se týká záchrany Drážďan před vyškrtnutím ze seznamu UNESCO.

Ty jsou už od června 2006 na seznamu ohrožených památek. UNESCO vadí, že by měla v památkové zóně Drážďan vést dálnice mostem přes Labe. "Praha postupuje jako slon v porcelánu. UNESCO tu již mělo experty, kteří nabízeli kompromis - jít na určitou výšku staveb. Ministerstvo musí teď své rozhodnutí UNESCO zdůvodnit. Myslet si, že to Česku projde, je hazard," říká prezident českého komitétu Mezinárodní rady památek a sídel Josef Štulc.

Město však na kritiku UNESCO částečně reaguje. Zpracovává studii, která určí pro každou část města maximální výšku domů.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů