Pátek, 19. dubna 2024

Hurikán Felix udeřil a vyvolal paniku

Hurikán Felix udeřil a vyvolal paniku
Hurikán Felix včera nejprve zesílina pátý stupeň a s vichry o rychlosti přes 250 kilometrů za hodinu se dovalil k břehům Nikaraguy a pak rychle ztratil dech. Pohyboval se po podobné trase jako hurikán Mitch, který v roce 1998 zabil přes 10 000 lidí.

Nad Nikaraguou ale klesla jeho intenzita nezvykle rychle na nejnižší stupeň. Meteorologové však varují před následnými dešti, záplavami a rozsáhlými sesuvy půdy.

Ještě předtím, než zeslábl, udeřil hurikán plnou silou do míst, kde žijí indiáni z kmene Miskito. "Evakuovali jsme 12 000 lidí, než zablokoval silnice a vyřadil telefonní systém," řekl agentuře AP nikaragujský ministr civilní obrany Rogelio Flores.

Mnozí Miskitové odmítli bažinatou oblast na pobřeží opustit a uchýlili se do nouzových úkrytů ve školách. V přístavu Puerto Cabezas na miskitském pobřeží létaly vzduchem vyrvané stromy a stržené střechy. "Vítr je příšerný," sdělil podle agentur Claudio Vanegas z Červeného kříže v Puerto Cabezas. "Strhl kovové střechy domů, které teď poletují vzduchem jako obří žiletky, takže raději vůbec nechodíme ven," líčil situaci ve městě.

"Totální zkáza. Město bude úplně zničené," sdělil agentuře Reuters místní vládní činitel. Nikaragujské pobřeží je ale osídleno poměrně řídce a větší pohromě měl být původně vystaven sousední Honduras, zvláště horské vesnice ve vnitrozemí.

Úřady evakuovaly 40 000 lidí, dalších 15 000 muselo hurikán přečkat doma. Honduraské pobřeží a ostrovy také opustily stovky turistů.

Felix je druhý hurikán jejich letošní sezony v Atlantiku. Vyvinul se v Karibském moři jen dva týdny poté, co hurikán Dean, připravil o život na třicet lidí. Felix vytvořil rekord, když za pouhých 50 hodin zesílil z úrovně tropické tlakové níže na hurikán pátého stupně.

Hurikány nejvyšší intenzity nejsou obvyklé, ale od roku 2005 na tuto oblast dopadly už čtyři. Pokud přijdou další, podpoří tvrzení, že silnější tropické cyklony vyvolává globální oteplování. Američtí odborníci upozorňují, že od roku 1886 jde v Atlantiku teprve o čtvrtou sezonu, kdy byl zaznamenán více než jeden hurikán pátého stupně. Středisko pro předpovědi hurikánů v americkém Coloradu včera uvedlo, že i zbytek sezony, která má vrcholit za několik dnů, bude zřejmě nadprůměrný.

Očekává se, že Felix dnes přejde k Belize a pak k mexickému poloostrovu Yucatán.

Bouře Henriette, která o víkendu vyvolala v Acapulku sesuvy půdy a zabila šest lidí, včera v Tichém oceánu také dosáhla síly hurikánu a stočila se zpět do Mexika ke Kalifornskému poloostrovu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů