Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

LOMNICE - Nový sběrný dvůr vyroste v Lomnici na Sokolovsku. Stavbu, které by měla být dokončena zhruba za jeden rok, už začal posuzovat z hlediska vlivu na životní prostředí karlovarský krajský úřad. Měsíční kapacita dvora je přibližně 50 tun odpadu, z toho asi tři tuny odpadu nebezpečného.

Kde je o cyklisty nejlépe postaráno?
Nadace Partnerství vybírá v každém kraji restaurační a ubytovací zařízení, která poskytují cyklistům nejkvalitnější služby. Podniky, mezi nimiž porota volí, se zapojily do projektu Cyklisté vítáni. Jedná se o systém certifikace, který spustila Nadace Partnerství na jaře 2006. Během jednoho roku projevilo zájem o známku Cyklisté vítáni více než tisíc objektů. Značka s bílým usmívajícím se kolem v zeleném poli zaručuje cyklistům kvalitní služby, například vhodné stojany pro kola nebo vybavení k běžným opravám. Restauracím nebo ubytovacím areálům, které jsou na příjezd cyklistů nejlépe připravené, uděluje porota ještě speciální ocenění. Získalo je už několik podniků v Jihomoravském, Jihočeském a Olomouckém kraji. Na jižní Moravě, kde nese logo Cyklisté vítáni už 140 zařízení, poskytuje nejlepší služby cykloturistům Penzion U Hroznu ve Velkých Bílovicích. V Jihočeském kraji získaly ocenění Hotel Záviše z Falknštejna v Hluboké nad Vltavou, Penzion Centrum v Českých Budějovicích a Hospůdka na návsi ve Vidově. V Olomouckém kraji patří mezi špičku restaurace a Penzion Skiland v Ostružné na Šumpersku.
www.cyklistevitani.cz

Hlasujte pro Strom roku
Až do 11. října můžete hlasovat v anketě Strom roku 2007. Vybírat můžete mezi dvanácti stromy, které se dostaly po regionálních kolech - organizovaných místními komunitami nebo občanskými sdruženími - do finále. Hlasy svému favoritovi pošlete zasláním dárcovské SMS (30 korun) ve tvaru DMS STROM1-12 (podle čísla finalisty) na telefonní číslo 87 777, pomocí hromadných hlasovacích archů, které je možné objednat na internetových stránkách programu Strom života Nadace Partnerství (www.stromzivota.cz), nebo prostřednictvím hlasovacích kuponů vycházejících ve vybraných časopisech a novinách.
Výsledky hlasování v anketě Strom roku 2007 budou slavnostně vyhlášeny 20. října během Koncertu pro stromy, na kterém vystoupí Bratři Ebenové. Odměnou pro vítězný strom bude odborné ošetření, které provede zahradnická firma Eden na jaře příštího roku. Pokud bude strom zdravý, vysadí se za ušetřené peníze nové stromky v jeho okolí. Hlasování je zpoplatněné a výtěžek z něj poputuje do veřejné sbírky na výsadbu stromů a péči o ně. Téma památných a významných stromů zpracujeme v některém z říjnových čísel IN magazínu. www.stromzivota.cz (in)

Co jsou to biopotraviny?
Měsíc září je zasvěcen propagaci produktů ekologického zemědělství. Na různých místech republiky proto probíhá řada akcí, jež seznamují veřejnost s výhodami i procesem výroby biopotravin. Na programu jsou biojarmarky, dny otevřených dveří a exkurze na ekofarmách, biodožínky nebo ochutnávky a slevové akce ve specializovaných obchodech a restauracích s bioprodukty.
www.mesicbiopotravin.cz

Vodákům, turistům i rybářům na Berounce začal tuto sezónu sloužit nový informační systém. Podél řeky až na hranici Plzeňského kraje ve Zvíkovci je rozmístěno dvanáct velkoplošných tabulí s podrobnou mapou toku, fotografiemi jezů, přehledem povolených tábořišť i rybářských revírů.

Pro pražáky
Prosím přijďte na demonstraci 6.9. v 17h na Mariánském náměstí na podporu změny v územním plánu, která  zabrání kácení v Klánovickém lese. Podepsat výzvu lze na našich pražských zelených stránkách, hodně info je na www.ujezdskystrom.info. O změně, kterou podala městská část Klánovice bude  zřejmě jednat zastupitelstvo hl.m. Prahy dne 20.9.2007.
Prosím přijďte a požádejte i své známé. Ať je nás, co nejvíce.  Příjde i Jiří Dědeček, kapela Divokej Bill a další.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů