Čtvrtek, 25. dubna 2024

ČEZ může postavit elektrárnu v Úžíně bez nového posudku na životní prostředí

ČEZ může postavit elektrárnu v Úžíně bez nového posudku na životní prostředí

ÚSTECKÝ KRAJ - Energetická společnost ČEZ chce postavit v Úžíně na okraji Ústí nad Labem paroplynovou elektrárnu. Společnost koupila projekt spolu s pozemky od firmy Krappa Trade.

ČEZ následně ve firmě navýšil základní jmění o 108 milionů a firmu přejmenoval od loňského podzimu na PPC Úžín. Ta se následně stala dceřinou společností ČEZu.

Podle mluvčí společnosti ČEZ Evy Novákové je už jen otázkou času, kdy v Úžíně paroplynová elektrárna bude stát. „Vše záleží na tom, jak dopadnou naše analýzy, studie a výsledky jednotlivých variant. Zásadní je výsledek jednání o dodávkách zemního plynu,“ uvedla.

Společnost ČEZ nejpozději do konce letošního roku oznámí, zda paroplynovou elektrárnu v Úžíně postaví. Projekt předpokládá s výstavbou zdroje o výkonu 220 megawattů a náklady se odhadují na pět miliard korun.

Stavba paroplynové elektrárny bude postavena na místě budoucí průmyslové zóny.V její těsné blízkosti je dálnice D8 z Řehlovic ke státní hranici s Německem, ale hlavně ekologicky zatížené pozemky bývalé Tlakové plynárny Ústí nad Labem.

ČEZ podle Novákové vlastní ekologický audit, který konstatuje, že ekologická zátěž na jejich pozemcích je zanedbatelná. Hana Rathánová z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) sdělila, že sousední, ekologicky, zatížené pozemky se budou sanovat ještě letos. „Pokud ne, dojde k dalším problémům,“ varuje.

ČEZ už na stavbu získal i stavební povolení. To však bylo vydáno v roce 1996. Tehdy ještě neplatil nejnovější zákon o posuzování vlivu na životní prostředí (EIA) a stavební povolení nepočítalo s budoucí stavbou dálnice D8. „V té době dálnice neexistovala, jen její studie,“ uvedl mluvčí Ústí nad Labem Milan Knotek.

Ředitelka ČIŽP Jana Moravcová uvedla, že ČEZ nebude muset získat nový posudek o vlivu na životní prostředí, protože se na stavební povolení nevztahuje nový zákon z roku 2001. „Pouze ale v případě, že nebude ČEZ zvyšovat kapacitu výroby a měnit technologie podle původního stavebního povolení,“ sdělila Jana Moravcová s tím, že nakonec o všem rozhodne krajský úřad nebo ministerstvo životního prostředí.

Ale krajský úřad ani ministerstvo životního prostředí to ČEZu nařídit nemůže. „K vypracování nového posudku vlivu na životní prostředí podle zákona z roku 2001 firmu donutit nemůžeme,“ uvedl mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar. Stejně se vyjádřil i kraj.

Primátor Ústí nad Labem Jan Kubata řekl, že výstavba paroplynové elektrárny není v rozporu s budoucími záměry města.„Ocelém projektu se ale dozvím více až po jednání s ČEZ,“ uvedl. Opoziční zastupitel města Tomáš Jelínek si myslí, že na severu Čech je elektráren dostatek a v budoucí zóně na okraji Ústí by mělo být více lehčích průmyslových odvětvích. „Mělo by se více využívat alternativních zdrojů energie,“ řekl.

Paroplynová elektrárna je podle Josefa Suka ze společnosti RWE příznivější pro životní prostředí než elektrárna hnědouhelná a to z mnoha hledisek. „Do ovzduší vypouští daleko méně emisí oxidu uhličitého, který přispívá k tvorbě skleníkových efektů a také méně oxidu síry, dusíku či polétavého prachu,“ uvedl.

Odborníci na druhou stranu upozorňují, že plynové elektrárny mají vyšší palivové náklady než v případě hnědého uhlí nebo jádra.

Elektrárny na zemní plyn jsou považovány za pružný zdroj schopný stabilizovat elektrizační soustavu. „Mohou například krýt výkyvy při výpadku dodávek jiných zdrojů, například z větrných elektráren,“ uvedl David Onderek ze společnosti ČEZ. „Během několika minut je lze připojit k přenosové soustavě.“
 Radek Nohl

http://www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů