Pátek, 29. března 2024

Přírodovědci: Jedovatý pavouk životy neohrožuje

Přírodovědci: Jedovatý pavouk životy neohrožuje

ZLÍNSKÝ KRAJ - Pavouka jménem zápřednice jedovatá už neznají jen obyvatelé tropických oblastí. Stále častěji ho lze nalézt také na lukách Slovácka. Přírodovědci tvrdí, že za jeho výskyt mohou klimatické změny posledních několika let.
 Jedna z tuzemských televizních společností vytvořila před několika dny ve svém zpravodajství z nenápadného pavoučka smrtící bestii. „Reportáž mluvila o tom, že člověk, kterého pavouk kousne, může ochrnout na čtyřiadvacet hodin a může ho postihnout nevolnost, zvracení a podobné komplikace,“ připomněl zpravodajský šot televize Jiří Červenka z Uherského Hradiště.

Odborníci ale dramatické zprávy o nebezpečí nového druhu pavouka mírní. „Spatřili ho například přírodovědci v Hluku. Jeho kousnutí je srovnatelné s bodnutím vosy. Příznaky zpravidla zakrátko odeznějí. Závažnější zdravotní komplikace ale nelze vyloučit u silně alergických jedinců,“ vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí krajského úřadu  Jaroslav Hrabec.

Jeho optimistická slova mírně zchladil Petr Šimčík z odboru životního prostředí uherskobrodské radnice. „Musíme se s tímto jedovatým pavoukem prostě naučit žít stejně jako s jinými živočišnými druhy podobného charakteru. Jeho kousnutí však nelze podceňovat,“ podotkl Šimčík.

Další specialisté upozorňují, že zápřednice není jediný nový vetřelec, kterému klima našeho území vyhovuje. „Nacházejí se tady i další jedovaté druhy pavouků, například křižák pruhovaný, připomínající vosu, stepník rudý, vodouch stříbrný či některé snovačky a slíďáci. Zápřednice jedovatá ale skutečně nedávno vyvolala paniku v sousedním Rakousku, kde lidé po jejím objevení začali masově navštěvovat lékaře s tím, že je pavouk kousl. Ze sto devadesáti případů bylo ale pouze devět opodstatněných,“ připomněl přední český specialista na pavouky Jan Dolanský.

Zápřednice prakticky vždy zaútočí na toho, kdo se ji snaží dostat ze zámotku, který obývá. „Pro lidi její výskyt nepředstavuje žádné výrazné nebezpečí. Ven vylézá většinou až v noci, takže není snadné ji ve dne spatřit,“ doplnil Dolanský.

http://www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů