Pátek, 26. dubna 2024

Bio prodražilo naftu o třicetník

Bio prodražilo naftu o třicetník
Po necelých dvou měsících zlevňování výrazně vzrostla cena nafty u čerpacích stanic. Za uplynulý týden dokonce o celých třicet haléřů na litr. Naopak benzín kapsy řidičů šetřil, když jeho cena stagnovala.

Nafta zdražila kvůli novele zákona o ochraně ovzduší, která od září zavádí povinné přimíchávání biosložky. Průměrná cena nafty se podle dat společnosti CCS vyšplhala na 28,56 koruny, benzin stál včera v průměru 30,15 koruny, tedy stejně jako před týdnem.

Dodavatelé směsi nafty a metylesteru (MEŘO) od minulého týdne účtují obchodníkům litr paliva zhruba o čtyřicet haléřů dráž. A většina pumpařů své vyšší náklady prakticky okamžitě promítla i do cen u stojanů.

V dalších dnech se postupně přidají i ti, kteří měli ještě staré zásoby dieselu nebo nakoupili palivo za původní ceny nafty bez ekologické příměsi. Šéf Společenství čerpacích stanic Ivan Indráček očekává, že nafta bude dál zdražovat: "Myslel jsem, že u pump zdraží minulý týden ještě víc než o těch třicet haléřů. Marže v případě nafty nemají totiž čerpací stanice vysoké."

Experti připomínají, že přimíchávání metylesteru není jediným faktorem, který řidičům, na rozdíl od benzinu, naftu nyní zdražuje. Na rotterdamské burze, z jejíchž hodnot vycházejí i v Česku distributoři při určování velkoobchodních cen, minulý týden nafta podražila také.

"Tento vliv ale do určité míry vyrovnávala silná koruna," připomněl analytik společnosti Colosseum Štěpán Pírko.

V nejbližších dnech ale motoristy lepší zprávy nečekají. Velkoobchodní cena totiž vzrostla i u Naturalu 95, který nyní pumpaři nakupují pod osmadvaceti korunami za litr. U benzínu ale čerpací stanice mají vysoké marže, někde i kolem tří korun na litr, takže výrazně zdražení zatím není jisté.

Všichni obchodníci, kteří na trh dodávají naftu, musejí od září přimíchávat do dieselu dvě procenta ekologické složky MEŘO. Nejedná se ale o plošné přimíchávání.

Tuzemské rafinerie, státní distributor Čepro, dovozci paliv a další dodavatelé tak mohou někomu prodávat čirou naftu, jinému zas třeba dražší směs s více než dvěma procenty biosložky. Řidiči sami přitom nemají šanci rozpoznat, zda tankují palivo s MEŘO nebo bez něj.

Česká obchodní inspekce proto už zahájila kontroly a zjišťuje, zda směs neobsahuje někde více než pět procent příměsi. Právě tuto hranici uvádějí výrobci dieselových motorů jako bezpečnou pro to, aby se nic nestalo motoru.


MEZITITULEK: Kolik stojí nafta a benzin (v Kč/l)
Kraj Nafta Natural 95
Moravskoslezský 28,75 30,39
Praha 28,74 30,18
Jihomoravský 28,69 30,13
Pardubický 28,64 30,27
Plzeňský 28,64 30,33
Vysočina 28,64 29,94
Zlínský 28,59 30,13
Středočeský 28,58 30,22
Liberecký 28,57 30,25
Královéhradecký 28,56 30,12
Jihočeský 28,45 29,99
Karlovarský 28,42 30,13
Ústecký 28,31 30,06
Olomoucký 28,24 29,95
Celé Česko 28,56 30,15
Zdroj: CCS
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů