Úterý, 19. března 2024

Krnovská přírodní památka je kvůli podmáčené půdě uzavřena

Krnovská přírodní památka je kvůli podmáčené půdě uzavřena

Zákaz vstupu platí ode dneška do lokality přírodní památky Staré hliniště v Krnově. Tamní půda je vlivem vytrvalých dešťů z konce minulého týdne natolik podmáčená a nestabilní, že dokonce hrozí vývraty stromů. ČTK to dnes řekla mluvčí krnovské radnice Dita Círová.

Přístupovou cestu do hliniště strážníci městské policie uzavřeli páskou. "Zákaz platí pro všechny, i pro houbaře, kteří v současné době tuto lokalitu hojně navštěvují," uvedla mluvčí.

Vedoucí Střediska ekologické výchovy v Krnově Martin Bodešínský dodal, že voda navíc zatopila louku na dně bývalé jámy na těžbu cihlářského jílu. Nepropustné podloží navíc zamezuje vsakování vody. Do hliniště napršela a zároveň i přitekla z okolních polí.

"Kvůli podmáčenému terénu a poryvům větru došlo k vyvrácení několika stromů přímo na naučné stezce. Zákaz vstupu byl vyhlášen proto, že hrozí vývraty další," vysvětlil.

Zatopení hliniště je podle něj běžné v jarních měsících, kdy taje sníh na okolních polích. V takovém rozsahu bylo naposledy zatopeno při povodních v roce 1997. "V té době navíc prudké nárazy větru zavinily rozsáhlé vývraty v nejstarší části porostu bříz a olší. Následky jsme odstraňovali téměř rok," uvedl.

Staré hliniště se nachází na území bývalé krnovské cihelny a přilehlého lomu nedaleko silnice vedoucí k hraničnímu přechodu s Polskem. Na území se vyskytují vzácní obojživelníci, plazi a rostliny, proto byla tato lokalita v roce 1992 vyhlášena přírodní památkou.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů