Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Zákon proti světelnému znečišťování noční oblohy schválilo Slovinsko. Legislativa zakazuje svícení nad horizont, čili požaduje plné clonění pro většinu svítidel, zejména veřejného osvětlení. Slovinsko je zřejmě první zemí na světě, která venkovní osvětlování účinně reguluje s cílem ušetřit elektřinu a obnovit přirozené prostředí.

Společnost Ikea zahájila přestavbu svého obchodního domu v Brně. Jeho prodejní plocha se do konce srpna příštího roku rozšíří ze současných 12 tisíc metrů na 25 tisíc metrů čtverečních. Stane se tak největším obchodním domem Ikea v republice, řekla Kateřina Krobová z vedení firmy. Společnost uvažuje o vytápění obchodního domu biomasou. Brněnská prodejna by se tak stala prvním obchodním domem firmy s vlastním zdrojem energie.

Již podruhé zavítá v sobotu 15. září krajský ekoden do příjemného prostředí Jablonného v Podještědí. Pro širokou veřejnost a především pak pro rodiny s dětmi bude v areálu Mateřské školy Studánka od 10 do 17 hodin připraven pestrý celodenní program.

Evropská komise v prosinci 1996 předložila legislativní návrh na zařazení emisí z letecké dopravy do evropského systému obchodování s emisemi CO2 (EU ETS). Slibuje s od něj větší dopad na snižování emisí v EU. Studie, kterou zpracovala Tyndall Centre for Climate Change Research na Univerzitě v Manchesteru, však s návrhem Komise značně polemizuje. Podle ní bude dopad tohoto opatření za podmínek navrhovaných Komisí minimální. Podle studie by především měl být celý letecký sektor do EU ETS zařazen nejpozději od roku 2010 a množství rozdělovaných povolenek by mělo být co možná nejnižší.

Představenstva francouzských firem Gaz de France a Suez souhlasila se vzájemnou fůzí těchto dvou společností. Vznikne tak nový evropský šampión v oblasti energetiky. Kombinovaný obrat obou firem činí 72 mld. EUR a jejich tržní kapitalizace je 90 mld. EUR. Důležitým akcionářem nového subjektu bude i francouzský stát s podílem 34 %. Fůzi obou firem schválila v loňském listopadu i Evropská komise s podmínkou, že musí dojít k odprodeji určitých aktiv.

Evropská komise projednala Dánskem předložený národní plán na přidělování emisních povolenek na období 2008-2012. Dánský alokační plán předpokládá emise ve výši ekvivalentu 24,5 milionů tun CO2 na rok. To je o 2 miliony tun méně než v roce 2005. Aby byl alokační plán plně schválen, musí ještě Dánsko snížit z 19 % na 17 % kredity, které dánské firmy získají za uskutečnění projektů snižujících objemy emisí ve třetích zemích.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů