Pátek, 26. dubna 2024

Steve Lichtag a jeho Tanec modrých andělů dobyli Hollywood

Steve Lichtag a jeho Tanec modrých andělů dobyli Hollywood

Film režiséra Steva Lichtaga Tanec modrých andělů, natočený s podporou MŽP, získal na mezinárodním filmovém festivalu Moondance, který se konal minulý víkend v Hollywoodu, cenu Calypso v kategorii Krátký film.

Cena Calypso má za cíl podpořit iniciativu kreativních jednotlivců z celého světa ve snahách o ochranu životního prostředí v širokých souvislostech. Uděluje se autorům, kteří šíří znalosti a vědomosti o kvalitách existence lidstva na celé planetě a  hledají cesty jeho zlepšování a zdokonalování ve všech směrech.

Filmový festival Moondance International je znám jako „americké Cannes“, je jedním z prvních festivalů celovečerních  a krátkometrážních  snímků v USA a jedním z nejvýznamnějších nezávislých festivalů vůbec.

Film Tanec modrých andělů byl natočen za podpory MŽP podle skutečného příběhu sedmnáctileté Veroniky, která ve svých 13 letech spadla ze stromu a zůstala doživotně ochrnutá. Jejím velkým snem je stát se velrybou a žít v oceánech. I přes svůj handicap se  naučila pusou malovat obrazy. Díky nim pak utíká do tajemného světa gigantických savců. Ve svých snech je chrání a bojuje s krvelačnými velrybáři.

Další získaná ocenění filmu „Tanec modrých andělů“

MFF Envirofilm 2004 – Slovensko, Cena diváka

MFF Envirofilm 2004 – Slovensko, Cena MŽP Maďarska

ISOD 2004 Frymburk – Česká republika, 1. místo

MFF Marmara Istanbul 2004 – Turecko, Grand Prix

MFF EKOFILM 2004 -  Česká republika, 1. místo v kat. Volná tvorba

MFPF Tatranská Lomnica 2004 – Slovensko, Grand Prix

MFF Antibes 2004 – Francie, Best Fiction

MFF TSTTT Uherské Hradiště 2004 – ČR, Grand Prix

MFF TSTTT Uherské Hradiště 2004 – ČR, Cena diváka

MFPF Bělehrad 2004 – Srbsko, Grand Prix

MFF PAF Tachov 2005 – Česká republika, Grand Prix

MFF EMIUPFF 2005 – Kypr, Grand Prix

MFF Strasbourg 2005 – Francie, Grand Prix

MFF Pelagos 2005 – Itálie, Grand Prix

Další informace:

Steve Lichtag, steve@lichtag.com

http://www.lichtag.com

http://www.moondancefilmfestival.com

Steve Loveček Lichtag  se narodil roku 1954 ve Znojmě - zde vyrůstal v rodině vojenského pilota. Posléze absolvoval Literárně dramatickou konzervatoř v Brně. Jako herec působil v divadlech v Karlových Varech a v Jihlavě. Následující tři roky po studiu byl pravidelně obsazován jak ve filmech tak v pořadech české televize.

V roce 1979 odešel do USA, Vyučoval herectví na Florida Academy of Dramatic Arts a tam také začal spolupracovat s divadlem Ta Fantastika .

Od roku 1986 se  Steve L. Lichtag   začal věnovat výhradně filmu jako producent a později i jako režisér. V roce 1988 natočil v Jihovýchodní Asii důležitý třídílný dokument Quo vadis Cambodia a v letech 1989-1991 v tehdejším SSSR šestidílný dokumentární seriál o gulazích, Sibiř-země žalu, země naděje.

Od roku 1995 průběžně realizoval šestidílné tématické dílo Hledání křišťálového světa a poté slavný dokument Carcharias – Velký Bílý, jenž měl premiéru v roce 2001 na NBC.

V roce 2004 natočil další úspěšný film Tanec modrých andělů o nesmyslném a brutálním zabíjení velryb japonskými velrybáři. Film se setkal s velkým ohlasem širokého publika nejen u nás, ale i ve světě.

Snímkem Prapodivný svět z roku 2006 poukázal na kontroverzní legální elektroodlov ryb v českých řekách. Téhož roku dokončil zatím poslední film Mýtus jménem žralok, kde se opět vrací k tématu Velkých bílých žraloků.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů