Úterý, 19. března 2024

Tepelné čerpadlo v rodinném domě

Problém předem řešit vzrůstající náklady na vytápění se rozhodl majitel rodinného domu v obci Libáň a nechal si nainstalovat tepelné čerpadlo vzduch-voda.
Tepelné čerpadlo v rodinném domě
Spotřebovává díky tepelné energii získané ze vzduchu jen zhruba třetinu vnější elektrické energie a zaujímá tak přední místo v ekologickém a alternativním vytápění. Velkou výhodou vzhledem k blízké zástavbě je velmi nízká hlučnost tohoto čerpadla.

PRINCIP FUNGOVÁNÍ

Tepelné čerpadlo AirMaster2 vzduch-voda společnosti MasterTherm, které na veletrhu For Arch 2006 získalo cenu Grand Prix a čestné uznání na veletrhu Aqua-therm 2006, tvoří dvě části: venkovní (výparník) a vnitřní (kompresor, tepelný výměník, regulace tepelného čerpadla). Venkovní část odebírá tepelnou energii z venkovního vzduchu a tepelný výměník ohřívá vodu otopné soustavy. Pro bezproblémové fungování potřebuje vnější jednotka průtok vzduchu o objemu 2000 až 6000 m3 za hodinu, nejvhodnější je tedy její umístění venku. Vnitřní jednotka čerpadla byla v našem případě umístěna v technické místnosti, akumulační nádoba s ohřevem TUV a regulace systému byla dle doporučení nainstalována ve vytápěné místnosti, aby nedošlo k zamrznutí a poškození.

Pozn.: V praxi funguje tepelné čerpadlo za extrémních teplot obecně jako elektrokotel. Například tepelná čerpadla Boxair jsou účinná i při velmi nízkých teplotách (až do -20° C), teprve při -20° C se přechází na plný provoz automatického elektrokotle.

DOBA ŽIVOTNOSTI

Životnost tepelného čerpadla určuje nejnamáhavější část - kompresor. Všechna tepelná čerpadla MasterTherm mají tzv. scroll kompresor, který je oproti "klasickým" pístovým kompresorům účinnější a vyznačuje se hlavně delší životností. Výrobce udává jeho životnost asi 15 - 20 let. Ve vnější jednotce je ventilátor, jehož životnost je podobná. Vše ale podstatně závisí na místních podmínkách a kvalitě provedené instalace.

POŘIZOVACÍ NÁKLADY VERSUS ÚSPORY

Srovnejme menší dům, s tepelnou ztrátou do 8 kW, který může dobře vytápět tepelné čerpadlo systému vzduch-voda. Takovým je například nové čerpadlo Boxair.

To se napojuje pomocí izolovaných trubek přímo do otopného systému nebo do akumulační nádoby (zapojení, které umožňuje ohřev TUV), takže je jeho instalace velmi jednoduchá a levná.

Tepelné čerpadlo vzduch-voda s plošným kolektorem je schopno ušetřit přibližně 18 000 Kč/rok oproti plynovému vytápění a kolem 21 000 Kč/rok oproti vytápění elektrokotlem. Odhadovaná doba návratnosti investice je ve srovnání s běžnými druhy vytápění pět až sedm let.

Středně velký dům s tepelnou ztrátou 12 kW má spotřebu 4000 kWh elektrické energie, dvoukruhovou otopnou soustavou a denně je třeba ohřát 200 litrů teplé užitkové vody. Pro srovnání jsou v tabulce uvedeny náklady na vytápění a ohřev TUV zemním plynem a tepelným čerpadlem vzduch-voda EasyMaster 30. V tomto případě lze díky tepelnému čerpadlu za rok ušetřit přibližně 25 tisíc korun ve srovnání s plynovým vytápěním, nebo zhruba 28 tisíc korun oproti vytápění elektrokotlem. Počáteční investice by se tak měla vrátit v rozmezí čtyř až šesti let.

V příkladu je v prvním roce započítána pouze investice na pořízení tepelného zdroje. V každém dalším roce se však připočítávají i náklady za energie, které u uvedených zdrojů (elektřina, plyn) narůstají o 5 procent ročně.

DALŠÍ VÝHODY

Pro tepelná čerpadla je zatím stanovena do roku 2007 5% DPH. Významným důvodem, proč si nyní pořizovat tepelné čerpadlo, je levnější (výhodnější) tarif za elektrický proud i pro ostatní spotřebiče v domácnosti vybavené tepelným čerpadlem Případné zákazníky může ovlivnit i skutečnost, že výrobce nabízí tříletou záruční dobu. V případě, že si zákazník pořídí službu Ethernet, je garance sedmiletá.


Náklady na vytápění menšího domu

Plynový kotel Tepelné čerpadlo

(v Kč s DPH) (v Kč s DPH)

celkem 45 000 103 950

přípojka 20 000 0

komín 20 000 0

montáž 25 000 50 000

celkem 110 000 153 950



Náklady na vytápění středního domu

Plynový kotel Tepelné čerpadlo

celkem 45 000 Kč 166 950 Kč

přípojka 20 000 Kč 0 Kč

komín 20 000 Kč 0 Kč

montáž 25 000 Kč 60 900 Kč

celkem 110 000 Kč 228 000 Kč



Základní údaje

pro rodinný dům v Libáni

Typ čerpadla: vzduch-voda

Název: AirMaster2

Montáž: listopad 2005

Tepelná ztráta domu: 7,5 kW

Výkon čerpadla: 13 kW

Příkon čerpadla: 3,2 kW

Instalováno: listopad 2005 Náklady na elektřinu v sezóně od ledna 2006 do ledna 2007 činily 28 000 Kč (cena za celý dům)
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů