Úterý, 19. března 2024

OSN přijala deklaraci o právech původních obyvatel

OSN přijala deklaraci o právech původních obyvatel

OSN vyzývá země,v nichž žijí původní obyvatelé, aby jim přiznaly větší práva. Tlak na původní obyvatele v poslední době totiž sílí...

Valné shromáždění OSN přijalo deklaraci o právech zhruba 370 milionů původních obyvatel ve světě. Informovala dnes o tom zpravodajská stanice BBC.

Proti této rezoluci hlasovaly čtyři státy s největším počtem původních obyvatel - Spojené státy (Indiáni), Kanada (Inuité), Austrálie a Nový Zéland (Aboriginové). Podle nich jsou totiž některá doporučení z deklarace údajně v rozporu s jejich vlastními zákony.

OSN vyzývá země, ve kterých žijí původní obyvatelé, aby jim přiznaly větší práva co se týče územních nároků, anebo zaplatily odškodné za zabranou půdu.

Aktivisté za lidská práva totiž v poslední době varovali, že sílí tlak na původní obyvatele napříč kontinenty zejména ze stran urbanistů, farmářů či důlních společností.

Deklarace, o které se v OSN debatovalo už dvě desetiletí, byla přijata podle agentury AFP poměrem 143 ku 11 hlasům. Generální tajemník přivítal tento výsledek jako historické rozhodnutí. Naopak Kanada, Austrálie, Nový Zéland a Spojené státy vyjádřili zklamání, že přijatý text požaduje pro domorodce právo na sebeurčení, právo na půdu a na naleziště nalézající se na ní. Podle kanadského velvyslance při OSN Johna McNeeho jsou tyto požadavky formulovány tak nejasně, že je lze interpretovat mnoha způsoby.

Z téměř 33 milionů obyvatel Kanady tvoří původní obyvatelé asi 1,3 milionu.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů