Sobota, 27. dubna 2024

Úterý je již třetím dnem Evropského týdne mobility

Úterý je již třetím dnem Evropského týdne mobility

Evropský týden mobility vstoupí zítřkem do svého třetího dne. V Brně se děti a mládež ve speciálním Preventivním vlaku bezpečné železnice seznámí s riziky, která s sebou nese neukázněné a nezodpovědné chování při cestování vlakem. V Karviné se budou žáci ZŠ učit na nejrušnějších městských křižovatkách, jak se chovat na přechodech v akci Děti na cestách. V Havířově uspořádá středisko Asterix soutěž na in-line bruslích pro žáky základní škol.

V Hořicích bude před ZŠ Komenského uzavřena ulice a děti ze školy budou moci závodit venku na koloběžkách a jet na kolech jízdu zručnosti. V úterý si v Chebu budou moci děti zasoutěžit na dětském dopravním hřišti v Goetheově ulici.

V Praze se v úterý při Dni pěších a cyklistů zájemci projedou po nově otevřené cyklostezce Modřany – Zbraslav. Představitelé města pojedou s novináři na kole a na následující neformální tiskové konferenci budou hovořit o budoucnosti rozvoje cyklostezek a cyklodopravy v Praze.

Jihlavský magistrát bude zkoumat dopravní chování obyvatel města a dopravní obslužnost. V průběhu září proto obdrží každá Jihlavská domácnost anketní lístek na téma „Dopravní chování obyvatel města Jihlavy a dopravní obslužnost“.  Výsledky průzkumu budou zveřejněny do konce roku 2007.

V Turnově bude Dolánkami projíždět cyklojízda Greenways Jizera – představitelé obcí, měst, krajů pojedou po nově navrhované cyklostezce podél řeky Jizery a na závěr podepíšou memorandum „Greenways Jizera“.

V Kralupech nad Vltavou představí zdejší Ekologické centrum projekt nazvaný „Nejezdíme sami“. Řidiči mohou svůj příspěvek na znečištění životního prostředí snížit, například svézt někoho dalšího nebo nechat své auto doma a svézt se s někým. V projektu tzv. „car-sharingu“, který je úspěšný například ve Velké Británii, se řidiči i cestující zaregistrují do databáze nebo hlásí jednorázové cesty. Systém jim pak vyhledá někoho, kdo se chystá jet stejným směrem.

Kompletní přehled akcí a aktivit Evropského týdne mobility najdete na stránce http://www.env.cz/etm.

 

Další informace:

České stránky kampaně: http://www.env.cz/etm

Evropské stránky kampaně: http://www.mobilityweek.eu

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů