Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Od 17. do 23. září se více než 1.500 evropských měst zapojuje do již šestého Evropského týdne mobility. Letošní akce se odvíjejí pod heslem „Ulice lidem“, jejich cílem je vytvoření více prostoru pro chodce a cyklisty. Týden bude tradičně zakončen Mezinárodním dnem bez automobilů, letos tento den připadne na neděli 23. září. Příští týden chce Evropská komise také představit Evropskou strategii pro městskou dopravu v podobě Zelené knihy. Není však jasné, zda místní samosprávy, v jejichž pravomoci je rozhodování o městské dopravě, budou iniciativu Komise respektovat.

Evropská komise jmenovala čtyři koordinátory pro prioritní evropské projekty v oblasti energetiky - vysokonapěťové propojení mezi Francií a Španělskem, připojení pobřežních větrných elektráren v oblasti Baltského a Severního moře, plynovod Nabucco a elektroenergetické propojení Německa, Polska a Litvy. Koordinátory jmenovanými na 4 roky jsou Ital Monti (rektor Bocconiho univerzity v Miláně, do roku 2004 byl členem Komise), Němec Adamowitsch (bývalý státní tajemník pro hospodářství v německé spolkové vládě), Holanďan van Aartsen (bývalý ministr zahraničí) a Polák Mielczarski (profesor na Lodžské univerzitě).

Čína nadále posiluje mezinárodní spolupráci v obraně před přírodními katastrofami a při snížení jejich následků pomocí meteorologických prostředků
Podle informací z čínské konference o obraně před přírodními katastrofami a pro snížení jejich následků pomocí meteorologických prostředků Čína nadále posiluje mezinárodní spolupráci v této oblasti.
Na konferenci šéf čínského meteorologického úřadu Zheng Guo-guang řekl, že v souvislosti s globálním oteplováním je v této oblasti nezbytná mezinárodní spolupráce. Čína bude všestranně posilovat spolupráci s příslušnými mezinárodními a regionálními orgány, různými vládami a nevládními organizacemi, aby zabránila přírodním katastrofám a snížila jejich následky.

PRAHA - Od pondělí je na Ovocném trhu před budovou Karolina umístěna unikátní putovní výstava 4. ročníku celonárodní veřejné fotografické soutěže „Ekologie v objektivu“.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů