Pátek, 29. března 2024

PSA Peugeot Citroën: Modrý lev a Vzdušný sen symboly ekologických modelů

PSA Peugeot Citroën: Modrý lev a Vzdušný sen symboly ekologických modelů

Blue Lion a Airdream se stanou poznávacími značkami zelených vozů Peugeotu a Citroënu.

Bude to taková nápověda, které modely vyprodukují nejméně emisí nebo patří mezi environmentálně vstřícné vozy. Podle interních pravidel koncernu PSA musí takový automobil vypouštět maximálně 130 g CO2 na 1 km v případě, že je poháněný klasickým fosilním palivem, 95 procent součástek auta musí být recyklovatelných a vůz byl vyroben v továrně fungující podle normy ISO 14001 (specifikuje požadavky na systém řízení péče o životní prostředí).

Vůz s dieselovým motorem dostane zmiňované označení i v případě, že vyprodukuje do 158 g CO2, bude ovšem vybavený filtrem pevných částic a bude jezdit na naftu s 30procentním podílem metlyesteru - bio složky vyrobené z řepkového oleje. Podíl recyklace a dodržení normy ISO zůstávají. Automobilky budou symboly Blue Lion a Airdream udělovat také modelům poháněných stlačeným zemním plynem CNG, nebo modelům schopným jezdit na E85 (v takovém případě se zohledňují emise CO2 až 200 g/1 km).


Pochopitelně, nikdo v Peugeotu ani Citroënu není tak omezený, aby si stanovil mezní hodnoty tak, aby od momentu vyhlášení startoval z bodu nula. Kupříkladu Peugeot má v této chvíli již 30 modelů, které plní tyto podmínky a Citroën je na tom velice podobně. Byli bychom ovšem nespravedliví, kdybychom taktiku PSA považovali za prvoplánovou. Téměř polovina všech prodaných vozů Peugeot v prvním pololetí 2007 (276 tisíc aut) má emise do 140 g CO2 a až 28 procent (155 tisíc automobilů) se vejde do hranice 120 g CO2.

http://news.auto.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů