Středa, 24. dubna 2024

Šrotozemšťanem roku 2007 se stal olomoucký Šrotík Botík

Šrotozemšťanem roku 2007 se stal olomoucký Šrotík Botík

V rámci happeningu „Nakrmte Šrotozemšťana 2007“, který probíhá na Praze 5 u stanice metra Anděl, byl ve čtvrtek 20. září večer slavnostně vyhlášen vítěz ankety „Šrotozemšťan roku 2007“. Titul „Šrotozemšťan roku 2007“ získal Šrotík Botík z Olomouce. Ještěr získal prostřednictvím internetového a SMS hlasování od občanů nejvíce hlasů. Město Olomouc, kde tohoto brachiosaura postavili, tak získalo od organizátorů ze společnosti ASEKOL šek v hodnotě 30 000 Kč. Sochy z elektrošrotu v podobě prehistorických ještěrů se letos v průběhu června a září stavěly v deseti krajských městech. Všichni dinosauři budou na Andělu k vidění až do soboty. Záštitu nad akcí převzal primátor Pavel Bém.

Slavnostního vyhlášení se dnes večer zúčastnili zástupci kolektivního systému ASEKOL Jan Vrba a Hana Ansorgová, Libor Ambrozek, předseda výboru pro životní prostředí Poslanecké sněmovny ČR, Petr Štěpánek, radní hl. m. Prahy pro oblast životního prostředí, Miroslav Škaloud, senátor za Prahu 5. Celým programem provázeli Vlasta Korec a Veronika Havlová. Občané mohli od 10. září hlasovat pro nejhezčího Šrotozemšťana na internetových stránkách www.elektrosrot.cz.

Sochy Šrotozemšťanů z vysloužilých elektrozařízení vyrostly v průběhu června a září v rámci osvětové road-show „Nakrmte Šrotozemšťana 2007“ v deseti krajských městech. Turné „Nakrmte Šrotozemšťana 2007“ organizuje nezisková společnost ASEKOL zabývající se zpětným odběrem a recyklací elektrozařízení. Na pražském Andělu jsou od 18. do 22. září sochy, které vznikly v Českých Budějovicích, Hradci Králové, Jihlavě, Zlíně, Brně, Olomouci, Ostravě, Plzni, Ústí nad Labem a Liberci, vystaveny. „Občané mohli vybírat například mezi olomouckých brachiosaurem Šrotíkem Botíkem, brněnským pterodaktylem Asekodaktylem nebo českobudějovickým allosaurem Budosaurem. Nutno říci, že Šrotík Botík byl již od počátku hlasování velkým favoritem,“ uvedl Jan Vrba, jednatel společnosti ASEKOL. Na druhém místě skončil dlouho vedoucí stegosaurus Šroťáček z Hradce Králové, který tak pro město získal šek v hodnotě 20 000Kč. Jména vzniklým sochám vybírali sami občané.

„Od úterý, kdy celý happening začal, k nám občané Prahy přinesli množství starých elektrospotřebičů. Do dnešního večera jsme s jejich pomocí vysloužilými elektrozařízeními naplnili dva velké kontejnery, které se díky tomu podaří recyklovat a materiálně využít,“ řekl Vrba. Cílem akce je zábavnou formou přesvědčit občany, že elektroodpad nepatří do popelnice, ale do sběrného dvora.

V rámci dnešního vyhlášení byla také odhalena asi 5 metrů vysoká socha pražského Šrotozemšťana, kterou výtvarník Václav Jíra vytvořil během tří dnů. Součástí sochy je velké pohyblivé kolo pokryté doneseným elektrošrotem. „Chtěl jsem vymyslet nějaký nesmyslný fiktivní objekt, představu. Něco, co by se hýbalo. Beru to jako jakousi poctu těmto součástkám na poslední cestě před likvidací. Chtěl jsem jim dát trochu jiný význam,“ řekl Václav Jíra o svém Šrotozemšťanovi.

Neziskový kolektivní systém ASEKOL, který se zabývá organizací zpětného odběru a recyklace vysloužilých elektrospotřebičů, letos organizuje už druhý ročník tohoto happeningu. Hlavním cílem akce, jejímž magnetem je stavba obří sochy z vysloužilých elektrozařízení, je přesvědčit občany, aby staré elektrospotřebiče neházeli do popelnice, ale nosili na sběrný dvůr. Všichni příchozí se na stavbě sochy z elektroodpadu mohou podílet. Každý, kdo s sebou přinese vysloužilý elektrospotřebič, bude odměněn dárkem. „Happening je určen nejen těm, kteří se potřebují zbavit televize, monitoru, rádia, elektrických hraček nebo mobilu, ale i těm, jež by se o třídění a recyklaci elektroodpadu chtěli dozvědět více informací,“ uzavřel Jan Vrba. Přinášet vysloužilé spotřebiče na Anděl mohou občané až do sobotního večera.

Od akce „Nakrmte Šrotozemšťana 2007“ si ASEKOL slibuje zvýšení sběru elektrošrotu. V současnosti se ho vybere kolem 2 kg na obyvatele ročně, přitom ale Česká republika musí podle směrnice Evropské komise vybrat do konce roku 2008 nejméně 4 kg vyřazených elektrozařízení na obyvatele a rok.

Fotografie z loňského ročníku Nakrmte Šrotozemšťana naleznete zde. Fotografie z letošních červnových a zářijových akcí najdete zde.

Společnost ASEKOL s.r.o., je nezisková společnost, která provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. V prosinci roku 2005 byl ASEKOL zapsán Ministerstvem životního prostředí jako jediný systém pro zpětný odběr historických elektrozařízení v oblastech výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, hraček a vybavení pro volný čas a sport (tj. skupiny 3, 4 a 7). ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s více než 2140 městy a obcemi a 1031 servisy, opravnami a prodejnami elektro. 

Kontakty

AMI Communications, spol. s r. o.: Týn 641/4  Praha 1, Ondřej Tesař, e-mail: ondrej.tesar@amic.cz, tel.: 602 698 854, www.amic.cz

ASEKOL s. r. o.: Dobrušská 1, Praha 4, manažerka komunikace: Hana Ansorgová, e-mail: ansorgova@asekol.cz, tel.: 602 164 173, www.asekol.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů