Pátek, 19. dubna 2024

Havárie cisterny s naftou ohrožuje u Kyjova přírodu

Havárie cisterny s naftou ohrožuje u Kyjova přírodu

Kyjov (Hodonínsko) - Děvětatřicetiletý řidič peugeotu zahynul a jeho o 20 let mladší spolujezdkyně utrpěla těžké zranění při srážce tří vozů, která se stala dnes dopoledne mezi Vracovem a Vlkošem na Kyjovsku. Mezi havarovanými vozidly byla také cisterna převážející 20.000 litrů bionafty. Téměř polovina paliva vytekla. Ekologickou havárii likvidují hasiči. Rušná komunikace I/54, na níž se nehoda stala, bude v kritickém po celý dnešek uzavřena, řekl ČTK mluvčí jihomoravských hasičů.

Nehoda se stala těsně před 11:00. Podle jedné z vyšetřovacích verzí se na ní mohl podílet cyklista. Za ním jedoucí Škoda Fabia náhle prudce přibrzdila. Za škodovkou jedoucí řidič peugeotu chtěl patrně v tu chvíli předjíždět anebo se jen snažil vyhnout nárazu, přičemž se dostal do protisměru. Tam se čelně srazil s protijedoucí cisternou zcela naplněnou bionaftou.

"Kdo je viníkem neštěstí, nelze zatím říci. Teprve se po tom pátrá," řekla mluvčí hodonínské policie Dana Prajková. Ve vraku peugeotu zahynul jeho řidič. Spolujezdkyně byla vrtulníkem převezena do Falkultní nemocnice v Brně-Bohunicích. "Ještě při přeletu byla zastabilizována. Její stav je vážný," řekl ČTK Rostislav Verner z jihomoravské záchranné služby.

Hasiči a záchranáři si prohlížejí místo srážky tří vozů, která se stala 21. září dopoledne mezi Vracovem a Vlkošem na Kyjovsku. Mezi havarovanými vozidly byla také cisterna převážející 20.000 litrů nafty, téměř polovina paliva vytekla. Devětatřicetiletý řidič jednoho z automobilů zahynul a jeho o 20 let mladší spolujezdkyně utrpěla těžké zranění.

Cisterna zůstala převrácena v příkopu. Záhy z ní začala unikat bionafta. Bezmála 9000 litrů paliva znečistilo pruh země vedle vozovky dlouhý asi deset metrů. Únik nafty se podařil zastavit až po přibližně třech hodinách. V příkopu vytvořili hasiči dvě stěny, čímž zamezili rozlití paliva na další plochu.

Část bionafty pak odčerpali. Na místě jsou již pracovníci specializované firmy, kteří se postarají o odstranění následků havárie, řekla ČTK vedoucí odboru životního prostředí radnice v Kyjově Šárka Hauserová. Podle ní bude nutné zbytek vyteklé nafty odčerpat, znečištěnou půdu odtěžit a odvézt. Místo úniku paliva pak bude překryto novou půdou. Práce budou moci začít poté, co hasiči přečerpají zbytek bionafty z cisterny.

Podle hasičů je komunikace v úseku dlouhém 15 metrů silně znečištěna naftou. Čištění silnice potrvá až do soboty. Celý víkend pak patrně zabere likvidace kontaminované zeminy. V sobotu a neděli by ale mohla být silnice částečně průjezdná.

Policisté odklonili dopravu ve Vlkoši směrem na Kelčany a Milotice, ve Vracově na Vacenovice. Řidiče vyzývají, aby byli v kritickém místě opatrní.

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů