Pátek, 26. dubna 2024

Státy se dohodly. Ovzduší bude čistější dřív

Státy se dohodly. Ovzduší bude čistější dřív

Ministři životního prostředí ze 191 zemí světa dospěli v pátek večer na konferenci OSN v kanadském Montrealu k dohodě o urychlení eliminace látek, které výrazně poškozují ozonovou vrstvu.

Podstatou dohody je podle agentury AFP závazek, že vyspělé i rozvojové země zavedou o téměř deset let dřív zákaz vypouštění hydrochlorfluorouhlovodíků (HCFC), které patří k nejagresivnějším chemikáliím znečišťujícím ovzduší.

"Dospěli jsme k historické dohodě," uvedl šéf Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) Nick Nuttal.

Přesné výsledky jednání ještě nejsou známy. Podle agentur se však očekává, že uzávěrka pro zákaz vypouštění HCFC bude pro vyspělé země posunuta z roku 2030 na rok 2020 a pro rozvojové země z roku 2040 na rok 2030. Součástí dohody je údajně také zákaz vyrábění látek obsahujících HCFC.

K dosavadním termínům zavazoval takzvaný montrealský protokol, ekologická smlouva o ochraně ovzduší, která byla v kanadské metropoli podepsána před 20 lety. Podepsat protokol, který mnozí odborníci považují za nejúspěšnější ekologickou dohodu současnosti, se téměř dvě stovky států rozhodly poté, co byla v roce 1985 nad Antarktidou objevena narůstající ozonová díra.

Ta již o pět let později dosáhla svého dosavadního maxima 28,3 milionu kilometrů čtverečních, což je trojnásobek rozlohy Austrálie. Podle nejnovější studie amerických klimatologů se však přes současné snahy o větší ochranu ovzduší nezacelí dříve než v roce 2068.

http://www.tyden.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů