Pátek, 29. března 2024

ČEZ postaví novou elektrárnu v Česku

ČEZ postaví novou elektrárnu v Česku
V Česku vyroste nová paroplynová elektrárna. Energetická společnost ČEZ teď jen zvažuje, kde přesně bude stát.

"Do konce roku oznámíme jednu nebo dvě lokality," říká obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda s tím, že firma nyní pracuje na projektech výstavby plynových elektráren v Česku i v zahraničí.

ČEZ totiž koncem srpna oznámil, že chce spolu s maďarskou společností MOL postavit dvě elektrárny na zemní plyn. Podle dosavadních informací měly vzniknout v rafinériích skupiny MOL v Bratislavě a v maďarském městě Százhalombatta.

V Česku jsou v tuto chvíli ve hře čtyři potenciální místa.

Uvažuje se například o přístavbě k elektrárně Počerady, lokalitě Úžín u Ústí nad Labem, v úvahu připadají i některé ze současných uhelných elektráren. Detaily nechtějí zástupci ČEZ sdělovat.

"Takové místo musí být připojitelné na elektrizační soustavu a zároveň musí být blízko vysokotlakého plynovodu, tak aby náklady provozu takové elektrárny byly co nejmenší," uvedl ve včerejším pořadu Nedělní partie v televizi Prima Svoboda.

Nové plány energetická firma spřádá mimo jiné kvůli hrozícímu nedostatku uhlí a nedohodě s Mosteckou uhelnou o společném projektu uhelné  elektrárny  .

Z pohledu energetické soběstačnosti je podle Svobody důležité, aby Česko využilo všechny zdroje, které má, a to včetně hnědého uhlí. "Navíc to, které je za těžebními limity, je nejkvalitnější, s nízkým obsahem síry, s vysokou výhřevností. A pokud bychom ho využili v nových moderních  elektrárnách  s vysokou účinností, tak z mého pohledu je to velmi  ekologický  způsob využití takového paliva," tvrdí Svoboda.

Proti prolomení limitů těžby uhlí však dlouhodobě protestují  ekologové  i obyvatelé některých obcí, kteří by rozšířením těžby přišli o své domovy.

Svoboda hájí i  jaderné   elektrárny  jako  ekologický  zdroj  energie  , který podle něho nevypouští žádné emise včetně  CO2  a dokáže pokrýt značnou část spotřeby.

"Určitě přemýšlíme o dalším rozvoji  jaderné   energetiky  a z mého pohledu je otázka času, kdy tento názor racionálně převládne nejen v Česku, ale v celé Evropské unii," vysvětluje Svoboda. "Námluvy" kvůli výstavbě  jaderné   elektrárny  začal ČEZ už v Polsku, kde takové plány oznámil šéf firmy Martin Roman.

Podle Svobody se cena elektřiny pro českého zákazníky zlepší, až když se v Česku začnou stavět nové  elektrárny  . "Je to otázka nabídky a poptávky," řekl. Při dnešním růstu české ekonomiky podle něho absolutní pokles spotřeby elektřiny nepřipadá v úvahu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů