Pátek, 26. dubna 2024

Politici i firmy zelenají, aby neztratili vliv

Politici i firmy zelenají, aby neztratili vliv
Pět minut, v projevu vtěsnaném mezi zástupce z Mikronésie a z Kypru, bude mít dnes český prezident Václav Klaus v New Yorku na to, aby svými názory na  globální   oteplování  "šokoval" - jak sám předem varoval - delegáty konference OSN o klimatických změnách.

Není těžké předpovědět, že na setkání takřka osmi desítek vrcholných představitelů světových zemí bude skeptický hlas českého prezidenta velmi výjimečný, ne-li zcela ojedinělý. Konference svolaná generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem má podle tiskového prohlášení upozornit, že světové společenství musí ještě "více sehraně a multilaterálně aktivně čelit klimatickým změnám, jež jsou zásadním tématem naší doby".

Globální téma

Václav Klaus, jak například nedávno napsal pro deník Financial Times, oproti tomu tvrdí, že současné "malé klimatické změny nevyžadují dalekosáhlá restriktivní opatření". Z kampaně proti  globálnímu   oteplování  , jejímž světově nejznámějším exponentem je bývalý americký viceprezident Al Gore, se podle Václava Klause stala ideologie ohrožující lidskou svobodu.

Al Gore a Václav Klaus se dnes mohou v budově OSN osobně setkat. Gore sice není mezi přednášejícími delegáty, ale oba byli pozváni na diskusní oběd, nazvaný Globální hlasy o klimatických změnách.

Inzerát chicagského think tanku Heartland, který se před deseti dny objevil v deníku Wall Street Journal, proti sobě staví Václava Klause a Al Gora jako zásadní protipóly debaty o  globálním   oteplování  . O tom, kde se v USA tato diskuse v současnosti skutečně nachází, ovšem jasně vypovídal v ten samý den otištěný zpravodajský článek listu.

"Největší politická bitva o klimatické změny se ve Washingtonu nevede mezi demokraty a republikány, ale mezi ekonomy a politiky," vystihl Wall Street Journal fakt, že Amerika se už nebaví o tom, zda má smysl snižovat  emise  skleníkových  plynů  . Spíš hledá nejlepší metodu, jak toho dosáhnout.

V americkém Kongresu je připravena cela řada zákonných návrhů, které většinou preferují systém obchodování s emisemi. Vesměs jde o návrhy, jež se dostaly na scénu s lednovým nástupem demokraty ovládaného Kongresu.

Firmy v akci

Aktivními zastánci omezování emisí se navíc staly i velké průmyslové společnosti, které si spočítaly, že změny jsou nevyhnutelné, a že je tak pro ně výhodnější mít přímý vliv na celý proces než čekat na výsledek legislativní práce politiků.

"Pro naši společnost je mnohem lepší, když je na čele politiky klimatických změn, než kdybychom předstírali, že nic takového neexistuje," citoval Wall Street Journal výkonného předsedu společnosti General Electrics Jeffreyho Immelta. Pod jeho vedením zahájila firma už před dvěma lety kampaň s názvem Ekoimaginace, v jejímž rámci například hodlá do roku 2010 investovat miliardu a půl dolarů do energeticky úsporných technologií.

Poučený Bush

Právě posun postoje veřejnosti směrem k většímu zájmu o problematiku klimatických změn byl vedle politického tlaku Kongresu důvodem, proč rovněž prezident George Bush letos v červnu oznámil vlastní iniciativu. Připustil, že  globální   oteplování  je vážný problém, a chce, aby se světové společenství do roku 2009 dohodlo na režimu, která by nahradil Kjótský protokol, jehož platnost vyprší v roce 2012.

První ze série jednání největších  znečišťovatelů  (včetně Číny a Indie), která by měla na konci příštího roku vyústit v návrh režimu, se uskuteční ve čtvrtek a v pátek ve Washingtonu.

Ve stejné době, kdy bude Bush hovořit na této konferenci o "společném cíli redukce emisí," bude český prezident v pátek, na závěr pobytu v USA, v Salt Lake City přednášet projev s názvem Co je ohroženo: klima, nebo svoboda?.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů