Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Symbolická blokáda vojenského prostoru Brdy a následná demonstrace ochromily v pátek odpoledne Míšov na Plzeňsku. V Míšově a dalších 23 obcích v okolí újezdu, kde má stát americký protiraketový radar, nabádali od 14 do 16 hodin k podpisu petice za referendum a proti radaru středočeští a plzeňští komunisté.

Nejnovější vydání Stručného oxfordského slovníku anglického jazyka výrazně „zezelenalo“. Jsou v něm nejen obraty jako „uhlíkově neutrální“, „zelený audit“, „uhlíková stopa“, ale také „traktor z Chelsea“ – spojení, které se ujalo pro těžké terénní vozy SUV používané často boháči londýnské čtvrti Chelsea i k jízdě po městě.

Upevněním 3120. solárního panelu zakončila společnost HiTechMedia Systems 15. července práce na největší fotovoltaické elektrárně ve střední Evropě. Celkový instalovaný výkon elektrárny v Ostrožské Lhotě je 702 kWp. Ten zbaví  životní   prostředí  téměř 1000 t  CO2  , který nebude vypuštěn do ovzduší při výrobě energií z fosilních paliv.

Předpokládá se, že mezi rokem 2000 a 2050 se celosvětová spotřeba energie zdvojnásobí. Nukleární energie zůstane klíčovým prvkem budoucích energetických systémů s nízkými emisemi oxidu uhličitého. Evropa má nejvíce jaderných elektráren na světě, vyrábějí cca třetinu elektřiny. Příprava na budoucnost a zachování vedoucího postavení v tomto sektoru je úkolem nově ustavené Technologické platformy pro nukleární energii. V jejím rámci se vědci spolu s průmyslem budou zabývat přípravou strategického energetického technologického plánu EU. Platforma pomůže také posílení společného výzkumu a jeho aplikace v praxi.

Martin Bursík neskrýval překvapení. Když hodnotil druhý ročník projektu Životní prostředí staví mosty, neskrblil slovy uznání. „Na této akci je vynikající to, že studenti formou projektu nastudují určité téma a do až do té míry, že jsou o něm schopni napsat v novinářské kvalitě. Jinak řečeno: připravit článek na nějaké téma znamená asi dvacetkrát více o tom vědět, než si sednete k počítači nebo bloku s tužkou,“ řekl Právu český ministr životního prostředí při slavnostním vyhlášení akce.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů