Pátek, 29. března 2024

Protihlukové bariéry z nových materiálů

Ochrana proti hluku se v současnosti stává velmi důležitým prvkem.
Protihlukové bariéry z nových materiálů
Realizace protihlukových stěn zaznamenala v poslední době kvalitní růst díky moderním technologiím, novým materiálům a konstrukčním postupům.

Protihlukové bariéry ze sklocementu

Výzkumný ústav stavebních hmot, firma DAKO Brno a fakulta strojního inženýrství VUT Brno představily materiálovou novinku: protihlukové bariéry ze sklovláknobetonu (SVB). Produkt je vyroben na zcela nové surovinové bázi, konstruován pro použití v silničním stavitelství. Podle provedení může splňovat funkci pohltivou, nebo odrazivou, jednotlivé varianty lze navzájem kombinovat. Vývoj těchto prvků nebyl pojat jako specifický problém jednotlivých dílců, ale jako komplexní systém výstavby protihlukových stěn, tj. včetně detailů uložení do konstrukce; kotvení, těsnění vodorovných a svislých spár, dílců únikových, východů a náběhových a koncových sekcí.

Vlastnosti SVB neboli sklocementu nabízí výrobu panelů a prvků velkých rozměrů a složité geometrie při tloušťce stěny pouze 10-20 mm. Ve spojení s protihlukovými stěnami z tohoto materiálu autoři upozorňují na jejich dlouhou životnost a nízké požadavky na údržbu, odolnost proti větru, klimatickým vlivům či  znečištění  . Nízká hmotnost zajišťuje snadnou manipulaci, lehkou instalaci a úspory na přepravě a montáži. Je to dáno tím, že SVB se skládá z cementopískové malty, vyztužené skleněnými vlákny, není tedy nutné používat ocelovou armaturu. Tím je vyloučen i vznik jakýchkoli rezavých skvrn na povrchu výrobků.

Pokud jde o další uplatnění, SVB, vzhledem ke své tvarovatelnosti a povrchové úpravě, lze využít také k řešení technických exteriérových i interiérových problémů, např. jako fasádní panely, k opláštění nadstřešního dílu komínu či architektuře krajiny (odvodňovací žlaby, kabelové kanály, drenáže atd.), při rekonstrukci složitých historických staveb; materiál je odolný škodlivým vlivům vnějšího prostředí.

PROTIHLUKOVÉ STĚNY NA  EKOLOGICKÉ  BÁZI

Převratnou novinkou produkce protihlukových stěn bude nasazení geopolymeru, uměle vyrobeného (polymerního) materiálu, připravovaného reakcí hlinito-křemičitanových minerálů v zásaditém prostředí. Myšlenka pochází "z dílny" stavebního inženýra Ivo Vaňka, ředitele firmy Timberland, a.s., z Brna.

"Napadlo mě zhotovit panel ze speciálních plastů, jež budou mít uvnitř komory na ukládání  odpadu  . Proto jsem začal hledat  ekologicky  spolehlivé řešení. O geopolymerech vím, že mají schopnost bezpečně ukládat nejrůznější komponenty. Když do něj nasypete cokoli, tak je schopen každou částečku hermeticky a nerozbitně zapouzdřit. Pouzdra pak k sobě přirostou a vytvoří se nový materiál, u něhož nehrozí únik zplodin do ovzduší," vysvětluje Ivo Vaněk.

Popsané řešení má značný  ekologický  efekt. Při výrobě cementu, na rozdíl od geopolymeru, uniká do ovzduší velké množství kysličníku uhličitého. Při roční produkci jde o 6 až 8 % veškerého množství emisí, způsobujících  skleníkový   efekt  .

CEMENTE, TŘES SE!

V současné době se "dolaďuje" zavedení běžné výroby geopolymeru do praxe. Český trumf tvoří haldy lupku (  odpad  z těžby černého uhlí) poblíž Zbůchu u Plzně. Právě tady má brzy začít produkci geopolymerů ERIGA - Evropský výzkumný ústav profesora Davidovitse pro aplikaci geopolymerů, a to nasazením technologie přerovské firmy PSP Engeneering. Známý francouzský odborník v projektu působí jako odborný konzultant.

Lupek je málo kompaktní surovina, uložená ve slojích nad vrstvami uhlí. Při jeho rubání hrozilo, že by se surovina na horníky zřítila, a proto byla přesunuta do venkovních hald, dnes již 70 m vysoké "směsky" kaolínů a jílů s poměrně velkým množstvím organických látek. Nyní přišel čas proměnit lupek z 'kontrolovaného  odpadu  ' na výrobní surovinu," říká šéf firmy Timberland, podílející se na výrobě. Na haldách u Zbůchu je ho tolik, že by dokázal nahradit poptávku po cementu pro celou ČR zhruba na 20 let. Dosti i pro jeho nasazení na výrobu protihlukových bariér využitím geopolymeru.

Dnes ještě Ivo Vaněk dohlíží na produkci protihlukových stěn z  recyklovaného  PVC z okenních profilů. Nástup technologie výstavby bariér využitím dutin k bezpečnému ukládání  odpadů  jejich stabilizací a solidifikací pomocí geopolymeru je ale "na spadnutí". Zbývají úřední schvalovací atesty. Uspěje-li geopolymer, a jeho výroba bude jednodušší a  ekologicky  příznivější, mohl by v budoucnu zcela nahradit cement.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů