Čtvrtek, 28. března 2024

Hluk snižuje soustředěnost dětí

Hluk snižuje soustředěnost dětí

Učení je pro každé malé dítě obtížný proces. Podle učitelů ještě jejich schopnost koncentrace ve třídě snižuje hluk.  Jenže podle švédských odborníků to neplatí všeobecně.

U jedinců s poruchou pozornosti a hyperaktivitou může být rámus naopak velmi prospěšný a zlepšovat jejich studijní výkony. Takových žáků přitom v posledních letech stále přibývá.


Běžně lze děti trpící syndromem ADHD (porucha pozornosti a hyperaktivita) řídit těžce, protože se velmi snadno rozptylují. Ale podle nové studie odborníků ze Stockholmské univerzity (Stockholms universitet) pomáhá hluk takto postiženým žákům soustředit se na učivo.


To samé ovšem platí také pro děti, které mají ve škole horší studijní výsledky, ačkoli netrpí poruchou ADHD. U žáků s výborným prospěchem je naopak hluk škodlivý a zhoršuje jejich schopnost soustředit se.


„Ten objev je skutečně překvapivý, protože předchozí studie ukazovaly, že děti s ADHD jsou jednoduše rozrušeny v rozptylujícím prostředí,“ uvedl Goran Soderlund ze Stockholmu pro britský list Daily Mail.


Dětem z ADHD při testech pomáhal hluk podobný zvuku, který vydává rozhlasový přijímač při ladění stanic.

http://www.femina.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů