Pátek, 29. března 2024

ČEZ rozběhl rozsáhlý projekt obnovy uhelných elektráren

ČEZ rozběhl rozsáhlý projekt obnovy uhelných elektráren
ČEZ v prvním pololetí 2007 zahájil rozsáhlý projekt obnovy zdrojů ve třech uhelných elektrárnách. Celkově již podnik proinvestoval 5,2 miliardy korun. Plán zahrnuje v následujících šesti letech obnovu až deseti stávajících a výstavbu až tří nových hnědouhelných bloků.

Aktivity v rámci plánu komplexní obnovy uhelných zdrojů již probíhají ve třech lokalitách - v Tušimicích II, v Ledvicích a v Prunéřově II. V rámci elektrárny Tušimice II, kde budou do r. 2010 komplexně obnoveny 4 bloky, již probíhají základní demontážní a bourací práce. V lokalitě Ledvice se podařilo pro nový blok (660 MW) získat státní autorizaci na výstavbu výrobny elektřiny. Získáno bylo také územní rozhodnutí spolu s demoličními výměry pro objekty, které musí ustoupit novému zařízení. Probíhají rovněž jednání s dodavateli pro další elektrárny, mj. s dodavateli technických zařízení pro elektrárnu Prunéřov II, kde budou provozovány tři obnovené bloky, každý o výkonu 250 MW.

"V současnosti jsme úspěšně zrealizovali první kroky komplexní obnovy. Během následujících šesti let chceme obnovu dokončit. Celková investice přesáhne 100 miliard korun. Komplexní obnova uhelných elektráren je klíčovým krokem jak pro zajištění energetické soběstačnosti ČR, tak pro snižování emisí oxidů dusíku, oxidů síry a oxidu uhličitého. Největším faktorem snižujícím emise bude vyšší účinnost  spalování  ," řekl Jiří Borovec, místopředseda představenstva a ředitel divize výroba ČEZ.

Pokles  CO2  , který komplexní obnova přinese, je jedním z prostředků, jimiž chce ČEZ dosáhnout celkového snížení intenzity  emisí  tohoto  plynu  o 15 %. Dalším způsobem snižování  emisí   CO2  je i plánovaný rozvoj obnovitelných zdrojů, zejména větrných elektráren a  biomasy  . Celkové investice do jejich rozvoje by měly do roku 2013 dosáhnout až 30 miliard Kč.

ČEZ zvažuje také stavbu nových paroplynových elektráren v ČR, v případě, že získá dlouhodobý kontrakt na dodávky zemního  plynu  . Výhoda paroplynových elektráren spočívá v nižších  emisích   CO2  (zhruba poloviční oproti uhelným) spolu s rychlejší a méně nákladnou výstavbou.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů