Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Delta Air Lines zintenzivnila svůj přístup k ochraně  životního   prostředí  zahájením offsetového programu na snižování emisí oxidu uhličitého a rozšířeného programu  recyklování   odpadů  na palubě svých letadel. Cestující, kteří si zakoupí letenku na internetové stránce www.delta.com, mohou přispět částkou 11 USD na projekt výsadby stromů po celém světě.

Vlády a podniky se čím dál více snaží zlepšovat péči o  životní   prostředí  a pracují na zajištění spolehlivých a finančně efektivních zdrojů, jako jsou voda, energie atd. Informační technologie, výzkum materiálů a pokrok fyziky pomohou vyhovět  ekologickým  potřebám. Nanotechnologie - schopnost vytvářet nové drobné struktury manipulacemi s jednotlivými atomy a molekulami - už mají velký dopad na svět mikroprocesorů. Díky nanotechnologiím jsou elektronické výrobky jako počítače a mobilní telefony menší, lepší a levnější. V příštích letech se nanotechnologie budou pravděpodobně používat k filtrování vody. Přispěje to k dalšímu rozvoji  ekologie  a ochrany  životního   prostředí  a pomůže to vyřešit rostoucí celosvětový nedostatek zdrojů pitné vody. Mezi další oblasti, kde IT, fyzika a věda zabývající se materiály budou mít velký dopad, patří vyspělé modelování vodních zdrojů a zdokonalování systémů zpracování sluneční energie.
AUTOR: (IBM)

Upevněním 3120. solárního panelu zakončila společnost HiTechMedia Systems 15. července práce na největší fotovoltaické elektrárně ve střední Evropě. Celkový instalovaný výkon elektrárny v Ostrožské Lhotě je 702 kWp. Ten zbaví  životní   prostředí  téměř 1000 t  CO2  , který nebude vypuštěn do ovzduší při výrobě energií z fosilních paliv.

Automobily blízké budoucnosti budou vybaveny asistenčními technologiemi, které jim dovolí reagovat tak, jako by měly "reflexy". Vozy si budou vyměňovat informace nejen mezi sebou navzájem, ale také se silniční infrastrukturou. V případě potřeby budou schopny korigovat akci a poskytovat řidiči nezbytnou zpětnou vazbu. Napojení dálnic a městských komunikací bude průchodnější a tok dopravy plynulejší a bezpečnější, což omezí  škodlivé emise.

Společnost Skanska Property postupuje s výstavbou svého projektu R6 Logistics Park (R6LP) na sjezdu budoucí rychlostní komunikace R6 u obce Jeneč, 5 km západně od pražského okruhu směrem na Karlovy Vary. Vybrala generálního dodavatele pro výstavbu páteřní komunikace a prvních hal - společnost Gemo Olomouc.
V současné době probíhají přípravné stavební práce. Součástí areálu bude také zvlněný lesopark se zeleným valem, který bude tvořit přirozenou hradbu mezi areálem a obcí Jeneč. V lesoparku bude vybudováno dětské hřiště. R6LP nabízí veškeré technické vybavení, které je běžné v nejmodernějších logistických centrech - a řadu předností, z nichž nejvýznamnější je příjemné prostředí s dostatkem zeleně, výborná dopravní dostupnost a možnost napojení na železnici, kterou v duchu  ekologického  smýšlení považuje Skanska za velmi perspektivní.
Logistický areál na pozemku o rozloze 42 ha nabídne v několika fázích přibližně 30 tis. m2 kanceláří a až 170 tis. m2 prvotřídních skladových ploch v 8 halách. Pronajímatelné jednotky se budou pohybovat od velikosti 1500 do 40 tis. m2. Celý projekt by měl být dokončen do 5 let, celková investice přesáhne 2 mld. Kč.

Dne 22. rijna bude vyhlasen druhy rocnik souteze Zlinska CO2 liga. Soutez je urcena skolam (zakum 2. stupne ZS, stredoskolakum), domacnostem, obcim, verejnym institucim a podnikum/podnikatelum. Cilem souteze je zprostredkovat verejnosti informace o globalni zmene klimatu v souvislosti s problematikou energie (obnovitelne a neobnovitelne zdroje, emise CO2, uspory energie atd.).

Nové možnosti, ako žiť v modernej civilizovanej dobe v súlade s prírodou, predstaví festival Dych Zeme, ktorý sa uskutoční 6. októbra v Šamoríne.
Podujatie organizuje Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica v spolupráci s mestom Šamorín a Mestským kultúrnym strediskom. Vystúpi na ňom indický hudobný majster Ashish Sankrityayan, spisovateľ Jiří Vacek, združenie Slovenské duly a iní. Témy prednášok sú zamerané na ochranu životného prostredia, spiritualitu, zdravú výživu a liečivú silu prírody.

Ve Vídni se včera sešli ministři nebo státní tajemníci osmi evropských států, které zaujímají kritická stanoviska vůči jaderné energetice. Jak oznámil po schůzce rakouský ministr životního prostředí Josef Pröll, představuje schůzka posílení původně pětičlenné skupiny, která byla vytvořena na jaře letošního roku.
K Rakousku, Německu, Irsku, Islandu a Norsku, kde buď nejsou atomové elektrárny v provozu, nebo se vlády usnesly postupně je zavírat, se připojily Itálie, Lotyšsko a Lucembursko.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů