Čtvrtek, 28. března 2024

Válka o hnědé uhlí se vyhrotila

Válka o hnědé uhlí se vyhrotila
Hned dvě nové žaloby podala včera na Mosteckou uhelnou společnost firma ČEZ. Kromě žaloby na náhradu škody ve výši 22 miliard za zisk ušlý v budoucnu žalují energetici těžaře o odškodné v desítkách milionů korun za ztráty, které kvůli Mostecké už utrpěli.

Obě žaloby provázejí v létě zahájený soudní spor, v němž se ČEZ snaží donutit Mosteckou, aby s ním uzavřela dlouhodobou smlouvu na dodávky uhlí.

Žalobu kvůli uhlí na MUS chystá opakovaně i firma United Energy ze skupiny J&T, která se s těžaři už od loňska pře o dodávky pro svou teplárnu v Komořanech. Soud jí sice před několika týdny už jednu žalobu proti Mostecké zamítl, podle partnera J&T Daniela Křetínského se to ale stalo jen z formálních důvodů. "Věcnou podstatu soud nezkoumal. Podali jsme nesprávný typ žaloby, napravíme to," říká.

Z podnětu J&T se obchodními praktikami Mostecké zabývá i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, zatím bezvýsledně.

Podle odborníků se už tak napjatá situace na trhu s hnědým uhlím ještě víc vyhrotí.

Mostecká nedávno vyčlenila svůj jediný perspektivní důl Vršany do samostatné firmy. Počítá s tímto ložiskem hlavně pro zásobování vlastní elektrárny, o jejíž stavbě nyní jedná se společností E.ON. Kromě Vršan má Mostecká ještě důl ČSA, jeho rozvoji ale brání ekologické limity, které chce vláda do budoucna zachovat. Podle informací HN se vlastníci Mostecké údajně chystají nabídnout tuto část firmy ke koupi ČEZ.

"Máme takové signály. Převedli by tím na nás svůj problém s územními limity. Jsou přesvědčeni, že máme větší šanci prosadit ve vládě jejich prolomení. Ale my vládu těžko položíme a Strana zelených prolomení limitů nikdy nepřipustí," říká zdroj z vedení ČEZ.

Mostecká uhelná o svých dalších záměrech zatím detaily nezveřejňuje. "Nevidíme důvod komentovat ani částku, kterou po nás ČEZ bude u soudu požadovat," říká mluvčí Mostecké Radek Stavěl.

Spory mezi Mosteckou a jejími zákazníky vypukly loni poté, co téměř poloviční podíl v dolech ovládl dravý obchodník Pavel Tykač. "Koupil za deset miliard korun podíl, který takovou hodnotu zdaleka nemá. Teď chce ty peníze z firmy zpátky," soudí energetický expert, který nechce být jmenován.

"Mostecká letos prodává uhlí odběratelům bez dlouhodobé smlouvy podstatně dráž než Severočeské doly a Sokolovská uhelná. Jako jediná také počítá s dalším strmým růstem ceny," tvrdí Křetínský, podle něhož se firma snaží ceny šroubovat uměle. "Stavbou vlastní velké elektrárny vyvolají nedostatek uhlí, které po jejím dokončení nebude stačit ostatním. Cena hnědého uhlí pak stoupne téměř na úroveň černého," varuje Křetínský, podle něhož má projekt nové elektrárny Mostecké uhelné na trh ještě vážnější dopad než zachování limitů na Mostecku.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů