Čtvrtek, 28. března 2024

Bursík: Modrý sloup by se mohl otevírat na časově omezenou dobu

Bursík: Modrý sloup by se mohl otevírat na časově omezenou dobu

Nové Údolí (Prachaticko) -- Česko-německá hranice na Modrém sloupu u šumavské Modravy by se mohla do budoucna více otevřít turistům. Ministr pro životní prostředí Martin Bursík dnes ČTK a Mladé frontě Dnes řekl, že léta zavřený přechod by mohl být nově přístupný po určitou omezenou dobu, například po několik týdnů, kdy by návštěvníci Šumavy nerušili v okolí hnízdící populaci vzácných tetřevů hlušců.

Podobně to již funguje z bavorské strany hranice, kde je vstup do prostoru povolen po lesní cestě od začátku července do půlky listopadu.

"Problémem je pouštět turisty i v limitovaném počtu, kdy dochází k hnízdění tetřeva, nebo kdy vyvádí mláďata. Je ale období, září, možná konec srpna, kdy by ten konflikt neměl nastat," uvedl Bursík.

České i německé obce o otevření hraničního přechodu, který zde býval už před válkou, usilují řadu let. Loni byl Modrý sloup poprvé od 50. let minulého století na několik víkendů zkušebně otevřen. Od té doby je však pro turisty opět nepřístupný. Oblast se podle ochránců přírody nachází v první zóně ochrany, tedy v nejcennější a nejpřísněji chráněné lokalitě, kam běžně lidé nesmí.

"Tu cestu budeme hledat. Nyní je ale třeba nechat dokončit odborné studie a s ornitology o tom vést debatu," dodal ministr.

Historický přechod, který je jediný na několika desítkách kilometrů hranice, umožňuje přejít z Čech do Německa přímo na vrch Luzný, opačným směrem zas na Březník. Na březnické hájovně je expozice Karla Klostermanna, kterou podpořili i Němci.

Už ve středověku vedla přes Modrý sloup obchodní trasa do Bavorska. V druhé polovině 19. století pak byla zpevněna a zřejmě počátkem druhé světové války dokonce upravena na silnici. Po únoru 1948 pak tato cesta sloužila pro vývoz těženého dřeva, jehož přibližovaní zajišťovala těžká technika.

Zástupci Bavorského lesa letos v červnu řekli, že na jejich straně hranice pohyb turistů tetřevům neškodí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů